díjmentes internet

2020.11.23. 13:00

Digitális oktatás ingyen nettel

A netet díjmentesen a középiskolák tanulói és tanárai kaphatják. A szolgáltatónál kell igényelni.

Hegyi Erika

Forrás: Stock

Szabó Edina nagyfia már középiskolás, így ő is a digitális oktatás előnyeit és hátrányait élvezi. Az édesanya az Északnak jelezte, hallott arról, hogy egy hónapig ingyen használhatják az internetet azok a diákok, akik a koronavírus-járvány miatt online tanulnak. Azt tervezi, hogy a napokban bemegy a szolgáltatóhoz, és megigényli az ingyenes netet. Ezt online is megtehetné, de egyéb dolga is van a szolgáltatónál, ezért személyesen intézi.

– Úgy tudom, minden szolgáltatónál másként kell igényelni az ingyenes netet.

A miénknél november 27-ig lehet benyújtani az igényt. Ki kell tölteni egy igénybejelentőt, szükség van az ügyfél-azonosítóra, a folyószámlaszámra, valamint a gyerek oktatási azonosítójára, azaz a diákigazolványra. Közölni kell a címet, hogy a gyerek hol veszi igénybe az ingyenes netet. A szolgáltatás előfizetési díját a decemberi számlán írják majd jóvá – sorolta az édesanya.

Hozzátette: nekik körülbelül 3000 forintot jelent a kedvezmény.

– Nem tetemes összeg, de minden segítség jól jön ebben a nehéz helyzetben. Ezt a lehetőséget is meg kell ragadni – fogalmazott Edina.

Harminc napra

Orbán Viktor miniszterelnök november 14-én jelentette be, hogy a digitális oktatásban részt vevő diákok és pedagógusok számára egyelőre 30 napra biztosított a díjmentes internet. Azóta az erről szóló rendelet is megjelent.

A netet ingyenesen a középiskolák tanulói és tanárai kaphatják. Igénybevételére az előfizetéssel rendelkező tanuló vagy pedagógus jogosult, valamint bárki, akinek előfizetését a tanuló vagy a tanár használja. A lakóhely, tartózkodási hely vagy szálláshely közül egy jogosultság alapján csak egy helyen vehető igénybe a szolgáltatás ingyenesen.

A Nyitott Ajtó Baptista Szakképzőben többségében hátrányos helyzetű diákokat oktatnak. Hudák Ibolya megbízott igazgatótól megtudtuk, az ő diákjaik számára nem jelent túl nagy segítséget az ingyenes net, hiszen nem jellemző, hogy a tanulók otthon előfizetéssel rendelkeznének.

– Igaz, elhangzott az is, hogy a mobilnetet is díjmentessé teszik, de sok család egyetlen kártyás telefonnal rendelkezik, amire 4-5 gyerek jut. Szintén probléma, hogy a szülők nincsenek otthon az internet világában, így nem tudják megigényelni neten a kedvezményt. A hátrányos helyzetű iskolák számára az lenne nagy segítség, ha különböző digitális eszközöket kapnának, amelyeket kioszthatnának a diákoknak az online oktatás idejére. Örülnénk az egész iskolát lefedő internetnek és a hordozható számítógépeknek is – sorolta Hudák Ibolya.

Ők most úgy segítenek a gyerekeknek, hogy kis csoportokban foglalkoznak velük az iskolában.

(A borítóképen: Szolgáltatótól függ, hogyan kell igényelni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában