koronavírus

2020.11.05. 13:00

Bővítik a járványkórház ellátási kapacitását

Az esetszámok növekedése miatt bővítik az intenzív ellátásra alkalmas kapacitást.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványügyi ellátás céljára kijelölt betegágyainak kihasználtsága megközelítőleg 95 százalék – olvasható az intézmény weboldalán közzétett tájékoztatóban.

Ebben a különleges járvány­ügyi helyzetben – a megszokott rendtől eltérően – az ellátásszervezés és betegelosztás nem megyei, hanem regionális szinten történik, a betegek ellátása során a régiós kapacitások mérlegelése szükséges. Annak érdekében, hogy a speciális ellátást igénylő – például dialízisre váró betegek, Covid-pozitív műtétre váró betegek, egyéb speciális invazív beavatkozások – koronavírusos pácienseket kezelhessék, az ilyen jellegű ellátást nem igénylő fertőzötteket a másodvonalban kijelölt intézmény veszi át ideiglenesen.

Ilyen intézmény egyebek mellett a hatvani vagy az egri járványkórház. Utóbbi egyébként már szeptember óta fogadhat koronavírusos betegeket. Ahogyan a betegek gyógyulnak és a szabad ágykapacitások növekednek, a lehető legrövidebb időn belül ismételten helyben kezelik a pácienseinket.

Húsz ággyal több

A miskolci Semmelweis Tagkórház után a Szent Ferenc is járványkórház lett – eddig, ebbe a két intézménybe szállították a térségből a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos betegeket. Jelenleg éppen munkálatok folynak a Semmelweis Tagkórházban, a tüdőgyógyászat épületének felső szintjét alakítják át. Korábban már ezt az osztályt is bevonták a fertőzöttek ápolásába. Most egy újabb intenzív részleget alakítanak ki, ezentúl itt is el tudják látni a legsúlyosabb állapotban lévő fertőzötteket, továbbá lélegeztetőgépek is rendelkezésre állnak. Jelen pillanatban

a működő intenzívágyak száma negyven, ezeknek a számát bővítik hatvanra; az újonnan kialakított intenzív terápiás részleget az igényeknek megfelelően, fokozatosan üzemelik be. Az összes többi ágyon súlyos vagy középsúlyos Covid-fertőzöttet látnak el.

(A borítóképen: Gyors ütemben dolgoznak a szerelők)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában