Légimentőbázis

2020.11.25. 07:00

A repülőtér biztos, a helye még nem

A minisztérium áttekinti és összehangolja a városok fejlesztési elképzeléseit.

Hajdu Mariann

20200720 Miskolc Üzleti jellegű repülőterek fejlesztését szorgalmazza a kormány a nagyobb magyarországi városokban. A kormány is együttműködne egy üzleti jellegű repülőtér kialakításában Miskolcon. Fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország

Fotó: Bujdos Tibor

Fejlesztik a miskolci légimentőbázist, írtuk a múlt héten. Speciálisan kialakított leszállóhelyet, a helikopter elhelyezését célzó hangárépületet, mentőautó részére szolgáló garázsépületet, valamint a személyzet pihenését szolgáló körleteket és szociális helyiségeket tartalmazó kiszolgálóépületet terveznek: hivatkoztunk a megyeszékhely honlapján olvasható közleményre. Kiderült az is, hogy a légimentőbázis a jelenlegi helyén, azaz a miskolci repülőtéren bővül, a magyar állam tulajdonába és a Készenléti Rendőrség vagyonkezelésébe kerül át. A közleményben az is olvasható, hogy a tervezett légimentőbázis egy hektár területigényű, a repülőtér további területét ez nem érinti. 23,5 hektár ugyanis megmarad, ahol a terület tulajdonosa, azaz a Miskolc Holding Zrt. – szándéka szerint – továbbra is biztosítani tudja a repülési célú használatot.

Akár ipari park is lehet belőle

A közleménybe tehát bekerült a „szándéka szerint” kitétel, ami arra utal, hogy igaz, repülőtér is, de azon kívül bármi lehet, akár az is, hogy másra használhatja Miskolc a területet, például ipari park építésére.

Augusztusban írtunk legutóbb erről a dilemmáról. Júliusban merült fel ugyanis, hogy a kormány szeretné, ha minden nagyobb hazai város elérhető lenne legalább kisrepülőgéppel, így támogatnák a repülőterek építését. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára akkor arra kérte az érintett városokat, készítsenek repülőtér-fejlesztési terveket, vagy a már létezőket adják át a minisztériumnak. Akkor arról számolhattunk be, hogy Miskolc vezetése elküldte a terveit, melyekhez azonban azt is hozzáfűzte: a jelenlegi sportrepülőtér helyszíne mellett javasolják egy alternatív helyszín vizsgálatát is az elképzelések kidolgozása során. Véleményük szerint ugyanis érdemes megvizsgálni, hogy mely helyszín az, amely repüléstechnikai szempontból a legalkalmasabb, és amely hosszú távon helyszínt tud adni ennek a funkciónak. Az viszont sem ekkor, sem máskor nem derült ki, hogy hol terveznének egy esetleges másik repülőteret.

Körbenőtte a város

A repülőtér ügye egyébként már régóta húzódik: még az előző városvezetés döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a működtetésére kötött szerződést a Borsodi Aero Klubbal, a területet ugyanis hozzácsatolnák a szomszédos ipari parkhoz. Nem is a legtökéletesebb repülőtérnek, hiszen körbenőtte a város és a szomszédos Szirmabesenyő. Az más kérdés, hogy Csöbör Katalin, a terület országgyűlési képviselője már jó ideje lobbizik amellett, hogy mégiscsak itt bővüljön a repülőtér, ő úgy látja, akár 1000 méteres kifutópálya is építhető ott, ha lebetonozzák. Korszerű, privát gépek leszállópályája lehetne, többek között oktatóközpont is működhetne mellette.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium augusztusban úgy nyilatkozott az Északnak, még tartanak az előkészületi munkálatok az ügyben.

A szándék megvan

A légimentőbázis fejlesztésének mostani terve miatt ismételtük meg a kérdésünket, miszerint hol lesz Miskolc repülőtere: hátha már többet tudni az ügyben. A válasz azonban nem erre utal. Kiderül belőle, hogy fontos feladatnak tartják a repülőterek fejlesztését: „Ma már minden komoly beruházó által megfogalmazott alapkövetelmény, hogy a fejlesztés helyszíneként szolgáló város közelében legyen az adott vállalat vezetői és munkatársai által igénybe vehető légikikötő. Kiemelt szempont továbbá, hogy a térség nagyvárosai közötti menetrend szerinti légiforgalom infrastrukturális alapjait megteremtsük. (...) Szeretnénk áttekinteni és összehangolni a megyei jogú városok repülőtér-fejlesztési elképzeléseit. A döntéseket ennek az előkészítő munkának az elvégeztével lehet meghozni, illetve a részleteket meghatározni”, válaszolták kérdéseinkre.

(A borítóképen: A miskolci repülőtéren korszerű infrastruktúrát akarnak kialakítani a légimentés számára)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában