Hitélet

2020.10.31. 21:00

Vadászok a kegyhelyen

A szabadtéri mise mellett megtartották a III. Kelet-Cserháti Trófeaszemlét is.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónktól

Látványos esemény volt az utolsó vadász- és erdészzarándoklat a nemzeti kegyhelyen október 24-én.

A szabadtéri mise mellett megtartották a III. Kelet-Cserháti Trófeaszemlét is.

Ezt követően a téli időszak csendesebben telik majd Mátraverebély-Szentkúton, a többezres búcsúkat felváltják a kisebb létszámú lelkigyakorlatok. Hagyományosan ismét lesz Szent Márton-napi jótékonysági est, magányosok karácsonya, elváltak, gyermekekre vágyók, sőt idén először anyósok és apósok lelkigyakorlata is.

A tél végén Pál Feri atya tart majd előadást arról, hogy miképpen tudunk tartósan és elégedetten együtt élni valakivel.

Szentmise dámvaddal

– A zarándoklat hagyományosan egy vadászmiséből állt, ahol a résztvevők teljes díszben jelentek meg – mondta Orosz Lóránt atya kegyhely­igazgató. – Terítékre került egy dámbika, amivel a teremtett világ előtt tisztelegtek. Ezt követően pedig elkezdődött a trófeaszemle, ami szakmai program, ahová a tágan értelmezett Kelet-Cserhát térségében működő vadásztársaságok képviselői érkeztek, például Heves megyéből is.

A végén az eredményhirdetésnek a vadászkürtösök adták meg a módját. A vendégek között olyanok is megjelentek, akik nem vallásosak, ezért ez egyben evangelizációs lehetőség is.

Kígyómarás gyógyítója

Szent Hubertusz, a vadászok védőszentje egy szarvas megjelenése kapcsán tért meg.

– Idén harmadik alkalommal rendeztük meg a vadászok és erdészek zarándoklatát. Talán furcsa, hogy állatok életének a kioltása hogyan egyeztethető össze a keresztény hittel. Isten viszont az emberre bízta a Földet, hogy jó gazdája legyen. A vadászat is idesorolható, hiszen ez tulajdonképpen a vadállomány karbantartása, selejtezése – magyarázta az atya. – Szent Hubertusz, akinek a tiszteletére szerveződött ez a búcsú, a vadászok mellett a lövészcéhek, erdészek, kohászok, csengettyűkészítők, mészárosok, szűcsök és tímárok védőszentje, a kutyákat veszettség ellen védő szent. Kutyaharapás, kígyómarás ellen is kérik oltalmát. Hubertusz 7. századi, németalföldi, előkelő származású. A róla elnevezett ital mellett arról híres, hogy feltűnt előtte nagypénteki vadászatán egy szarvas feszülettel az agancsai között, miközben egy égi hang megtérésre szólította föl. Két év múlva meghalt a felesége, ő remete lett, majd haláláig Liége városának püspöke.

Prédikált a madaraknak

Mátraverebély-Szentkút ferences hely, és sok szálon kötődik a természethez.

– Rendünk alapítója Assisi Szent Ferenc, akit Szent II. János Pál pápa többek között a természet és az állatok védőszentjévé nyilvánított. Ő a teremtményekben is Istennek a jóságát és a szépségét látta visszatükröződni, ami az ő korában nagy újdonság volt. Celanói Tamás életrajz­írójánál azt lehet olvasni, hogy az állatok is megszelídültek a kiengesztelődött Szent Ferenc környezetében. Giotto néhány freskója azt is megörökíti Assisiben, ahogyan a madaraknak prédikált – idézte fel a kegyhelyigazgató.

(A borítóképen: Trófeaszemle Mátraverebélyen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában