nyugdíjasklub

2020.10.05. 09:30

Oldja magányukat a közösség

A nappali ellátás lehetővé tette, hogy újra hasznos tagjai legyenek a falunak.

Detzky Anna

Forrás: Olvasó küldte

A magányos szépkorúak számára sokszor a nappali ellátás jelenti az egyetlen kapcsolódási pontot a település közösségéhez és az emberi társadalomhoz.

– Hat éve működik nappali ellátási szolgálat idősek részére az Arany Ősz Igrici Nappali Ellátóban, ahol ebédet adunk, és mosási, fürdési lehetőséget biztosítunk – mondta Kulcsár Tiborné szociális gondozó és ápoló. – A csodás épületet az önkormányzat ajánlotta föl erre a célra, és a Mezőcsáti Kistérség Humánszolgáltató Központ üzemelteti. A harminc főből húszan a délutáni nyugdíjasklubnak is a tagjai.

A nappali ellátást önellátó, de támogatásra vágyó idősek veszik igénybe.

– Gondozottjainkat igyekszünk a legváltozatosabb módon foglalkoztatni, és közben készség- és közösségfejlesztést végezni. A társaság koedukált, de csak 3 férfi tagunk van. Minden napra kitalálok valami színes programot. Általában egy héten egyszer főzünk, és recepteket cserélgetünk, a ma délelőtt is ennek a jegyében telik. Legutóbb a közösségi házban sütöttünk palacsintát. Énekórákat szoktunk még tartani, barkácsolunk, filmet nézünk, zenét hallgatunk, vagy számítógép- és internethasználatot tanulunk. Szeretünk a szabadban kirándulni, sétálni, kerékpározni vagy a virágoskertet gondozni. Időt szánunk gondozottjaink lelki életére, és meglátogatjuk a betegeket.

Az idősek nagyon megsínylették, hogy a karanténidőszakban nem találkozhattak, de telefonon tartottuk a kapcsolatot – sorolta a közösség vezetője.

Megtalálta a helyét

Kulcsár Tibornét hamar elfogadták, mert jól ismerték.

– Három éve vettem át a klubvezetést, annak ellenére, hogy korábban nem gondoltam, hogy ilyen nagy türelmem van ahhoz, hogy idősekkel foglalkozzak. Kislászló Csaba polgármester úr bízott meg a feladattal, mert már korábban is az intézményben dolgoztam, és az elődömet előléptették. Csak annyit kértek, hogy végezzem el

a szociális gondozó és ápoló tanfolyamot. Első perctől kezdve megszeretett és respektált a társaság, talán, mert tősgyökeres igrici vagyok, és édesanyám is a klub tagja – mondta.

Jó kapcsolatot ápolnak a környező települések idősklubjaival.

– Nagyon sok egyedülálló nyugdíjas örül a lehetőségnek, hogy van apropó, amiért kimozdulhat. Néhányan csak ebédelni jönnek be, mert társaságban jobban esik nekik az étel. Az ünnepeket is közösen üljük meg. Visszatérő vendégek nálunk például a mezőcsáti nyugdíjasok és fogyatékkal élők. Nem régen pedig nyárbúcsúztatót tartottunk a Biztos Kezdet Gyerekházzal közösen. Jellemzően megünnepeljük a nőnapot, anyák napját, szüreti mulatságot rendezünk, vagy férfinapot, és az évet karácsonyi ünnepséggel zárjuk. A délutániakkal fellépési lehetőségeket is kaptunk falunapokon és a Dél-borsodi Idősügyi Tanácson keresztül dalos- és színjátszó találkozókon – tudtuk meg Kulcsár Tibornétól.

(A borítóképen: Kézműves-foglalkozás Igriciben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában