Halloween

2020.10.31. 11:00

Mérgező a halloweentök

A halloweentök a sütőtök rokona, de küllemre nehéz összetéveszteni vele.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Egyre népszerűbb ősszel a sütőtökfogyasztás és október végén a halloweentök faragása, ugyanakkor míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető, és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Könnyű faragni

– Már 30 évvel ezelőtt is lehetett találkozni töklámpásokkal, de azokat még sütőtökből készítették. Viszont abból ételek is készülhetnek, ezért pazarlás dekoráció készítésére használni – jelentette ki Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. – A halloweentökök rokonságban állnak a cukkinivel, a patisszonnal, a spárgatökkel és a sütőtökkel is, de emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Rossz ízűek és mérgezőek, hasmenéssel járó emésztési zavart tudnak okozni, különösen a kisebb méretűek. Faragásra viszont ragyogóan alkalmasak, mert szilárd a húsuk és kemény a héjuk. A belőlük készített töklámpás akár hetekig is egyben marad, nem kezd el összeplöttyedni.

Hazánkban is megél

A halloweentököt az ünnep előtt néhány héttel takarítják be, amikor megjelenik élénk színe.

– Mivel a halloween kezdett a magyar kultúrába is belopózni, ma már hazánkban is termesztik a növényt. Annak ellenére, hogy az angolszász területekről származik. Ez

a tökfajta kevéssé igényes, a mi klímánkon is megél. Ha eléri a megfelelő méretet és narancssárga színűvé válik, akkor ősszel, október 31. előtt néhány héttel betakarítják.

A vásárlók is beszerezhetnek halloweentököt a piacon, áruházakban igény szerint. Többféle kapható, a 2–3 kilo­grammostól a 9–18 kilogrammosakig. Ezek élénk színű, nagy méretű, kerekded, sűrűn barázdált tökök, innen ismerhetjük meg őket – ismertette a szakember.

A sütőtök fakóbb

A halloweentök iránti kereslet mellett a sütőtök fogyasztása és felhasználása is bővül.

– Magyarországon mintegy 1800 hektáron termesztenek ehető sütőtököt, amelyből évente 30–35 ezer tonnát takarítanak be. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, közel 600 hektár a termőterület. A piacokon két fő étkezési sütőtöktípussal találkozhatnak az emberek. A hosszúkás, kanadai orange nevű sonkatök a gyakoribb, de ez a színén kívül egyáltalán nem hasonlít a halloweentökre. A másik már inkább, a kerekded alakú nagydobosi, kicsit barázdált, hamu-, illetve viaszos szürkés fehér vagy zöld színű fajta. Az étkezési sütőtök ter­mesztése és betakarítása esetén a zamatára és a gusztusosságára is tekintettel kell lenni. Szeptember végén kezdik leszedni, és októberre be is fejezik, de természetesen ez az időjárástól is függ. Manapság már nemcsak csemegeként, de italok alapanyagaként is felhasználják – tudatta az ügyvezető igazgató.

(A borítóképen: Egy igazi családi program a tökfaragás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában