áradás

2020.10.17. 16:23

Levonulóban az árhullám, Hernádszentandrás újra megközelíthető

Horváth Imre

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

„Szombat délután 14 órától újra megnyithattuk a Hernádszentandrás és Ináncs közötti utat, így előbbi település már nincs elzárva a külvilágtól. További jó hír, a Sajó magas vízállása miatt lezárt sajógalgóci bekötőutat is megnyithattuk nemrég” – tájékoztatta portálunkat Pécsi Norbert Sándor, a Megyei Közútkezelő Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az előrejelzések alapján a szombati napon még várható területi átlagban csekély mennyiségű csapadék, majd egy csapadékmentes időszak veszi kezdetét. A Sajón Sajópüspökinél az október 15. reggeli 390 cm-es tetőzést követően megindul apadás üteme az újabb kisebb esők hatására lecsökkent, szombat reggel 8 órakor 321 cm-es vízállást mértek. Lejjebb, Sajószentpéternél a tetőzés péntek éjszaka a 2010-es rekordot megközelítő 401 cm-es vízállással történt meg, szombat reggel 7 órakor 355 cm-es vízállást mértek. Péntek este Felsőzsolcánál 406 cm-el tetőzött a folyó, szombat reggel 8 órakor 400 cm-t észleltek. Mivel a következő napokban számottevő mennyiségű csapadék nincs jelezve, folytatódik a vízszintek csökkenése.

A Bódván Hídvégardónál az október 15-én reggel 6 órakor 251 cm-es vízállással következett be a tetőzés, melyet követően szombat reggel 8 órakor 188 cm-es vízállást mértek. Szendrő hosszan elhúzódó tetőzése még tart, szombat reggel 8 órakor 220 cm-t mértek, az elmúlt hat órában 3 cm-t emelkedett a víz, vélhetően már csak csekély vízszintemelkedés várható.

A Hernád Hidasnémetinél október 15-én este 400 cm-es vízállással tetőzött (III. fok 300 cm), azóta viszonylag ütemesen apad, szombat reggel 8 órakor 268 cm-es vízállást mértek. Gesztelynél még árad a folyó, szombat reggel 8 órakor 390 cm-es vízállást mértek, a tetőzés a nap folyamán várható 415 cm körüli vízállással.

A csapadék a Bodrog vízgyűjtőjét is érintette, a hazai szakaszon az I. fok szintje alatti vízállások kialakulása várható.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában