közgyűlés

2020.10.28. 19:00

Ingyen terasz és-droszt

Mentőcsomagot adna a vendéglátósoknak és a taxisoknak a jobboldali frakciószövetség.

Fotó: Ádám János

A koronavírus által sújtott egyes ágazatok megsegítésére nyújtott be sürgősségi indítványt a Fidesz–KDNP a miskolci közgyűlés csütörtökön tartandó ülésére.

Csökkentsék a terheket!

„A járvány időszakában számos miskolci vállalkozás szenvedett el rendkívüli forgalom- és bevételcsökkenést. Magyarország kormánya számos olyan intézkedést hozott, amelyek a vállalkozások terheit csökkentették és ezáltal segítik, hogy a járvány utáni időszakban ismét fellendülhessen piaci forgalmuk. Ugyanakkor indokolt, hogy a segítségadásból a kormány mellett a felelős önkormányzatok is vegyék ki részüket”, áll a beadványban.

Nagy Ákos, a Fidesz-frakció vezetője tegnap sajtótájékoztatón kifejtette: a jobboldali frakciószövetség lehetőséget kíván adni a balliberális városvezetésnek arra, hogy a szavak után valódi segítséget nyújtson több ezer miskolci családnak.

Vendéglátósoknak, taxisoknak

– A vendéglátóipari tevékenységet végző vállalkozások, ha önkormányzati ingatlant bérelnek, bérleti díjat, illetve, ha teraszt üzemeltetnek, közterület-használati díjat fizetnek. A személytaxi szolgáltatást végző vállalkozások közterület-használati díjat, úgynevezett drosztdíjat fizetnek. Azt javasoltuk, hogy az önkormányzat engedje el a közterület-használati díj száz százalékát, az üzlethelyiségek bérleti díját pedig mérsékelje ötven százalékra 2021. december 31-éig – mondta el Nagy Ákos. Hozzátette: a vállalkozások túlélését biztosíthatják ezzel a járvány utáni időszakra, hiszen a vendéglátósok és a taxisok, amennyiben „életben maradnak”, a járvány után Miskolcon fognak tevékenykedni és adót fizetni, hangsúlyozta.

– Sok ezer miskolcinak tudna a város segítő kezet nyújtani, és bízunk benne, hogy a baloldali városvezetés támogatni fogja a kezdeményezésünket – foglalta össze Nagy Ákos.

Az önkormányzati tulajdonban lévő média újságírójának kérdésére, mely szerint a város takarékos költségvetésében hol látnak a kezdeményezésre pénzügyi fedezetet, Nagy Ákos elmondta: előzetes felmérésük alapján a taxisok és a vendéglátósok támogatják a kezdeményezést, és a város vezetése a tavaszi időszakban megtalálta a forrást a költségvetésben egy időszakos kedvezményre.

A bevételt a miskolciak fizetik Soós Attila, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke a kérdésre reagálva arról szólt: a baloldali városvezetés úgy tekint a költségvetésre, mintha a sajátja lenne, pedig a költségvetés bevételeit a vállalkozók és a város lakói fizetik. Azonban a vendéglátósok és a taxisok nem létező bevételeikből nem tudnak díjakat fizetni. A város költségvetésében a város vezetése megtalálhatná a forrást, amivel segíthetné őket. A vállalkozások és a lakosság gyarapítja a város vagyonát a befizetéseikkel, hangsúlyozta a pénzügyi bizottság vezetője.

Az Észak-Magyarország azt vetette fel, hogy Miskolcon egyébként is alacsony a teraszok után fizetendő díj. Nagy Ákos azt válaszolta: a segítségnyújtás mindenképpen fontos a vállalkozásoknak. Megjegyeztük továbbá, hogy visszatetsző lehet a támogatás nyújtása, hiszen a teraszokat a vendéglátó-helyiségek nem takarítják rendszeresen, hanem a város költségvetéséből kell tisztán tartani például a belvárost. Nagy Ákos elmondta: ez a terület is hathatósabb szabályozást kíván a jövőben.

(A borítóképen: A taxisok támogatásáért is lobbizik a jobboldali frakciószövetség)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában