halloween

2020.10.31. 09:30

Egy igazi kísértetűző ünnep

Bár a halloween jövevény, de eltérő célközönsége miatt nem riválisa a mindenszenteknek.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Megoszlanak a vélemények, hogy az angolszász eredetű halloweenre hogyan tekintsünk. Valószínűleg kevesen tudják, hogy elnevezését és időpontját tekintve is kötődik a mindenszentekhez ez az ősi kelta kísértetűző ünnep, de alapvetően más tartalommal bír.

Mindenszentek előestéje

– A halloween szó jelentése a minden szentek éjszakája kifejezésből ered. Ez arra utal, hogy az ünnep időpontja október 31., a később, a XI. században kanonizált keresztény mindenszentek éjszakáját megelőző este – ismertette dr. Tóth Arnold, a Herman Ottó Múzeum tudományos titkára. – Az ünnep eredete az igen fejlett ókori kelta civilizációra, tehát a kereszténységet megelőző időkre nyúlik vissza. A kelták egész Európát benépesítették a Krisztus előtti első évezredben. A római hódítás idején a legnagyobb kelta közösségek a mai Franciaország és a mai Nagy-Britannia területén éltek. Az ókorban a vallás még kötődött a természet változásaihoz és a mezőgazdasági munkákhoz. Az őszi időszakban takarították be a tököt.

Angolszász területen a protestantizmus terjedése is elősegítette, hogy az eredendően katolikus mindenszentek helyett az ősi halloween maradjon meg.

– A halloween kifejezéssel először a 16. századi ír, ­walesi és skót közösségekben találkozhatunk. Az ünnep lényegi eleme az élők és

az elhunytak világának a találkozása és a holtak lelkeitől való félelem. Ide vezethetők vissza az ijesztő maszkokkal, jelmezekkel és töklámpással felszerelkezett figurák, akik így próbálják távol tartani a portájukról a bolyongó lelkeket. A halloween mai formája azonban nem Nagy-Britanniából, hanem már az Egyesült Államokból áramlott be Európába. A szigetország lakói a 19. században nagy számban vándoroltak ki az új világba, ahová szokásaikat is magukkal vitték. Ezek az emigrációban, elszigetelten tovább megmaradtak, mint származási helyükön – mondta a muzeológus.

A 20. század elején a halloweent felkapta a tömegkultúra.

– Először a képregényekben, aztán a rádióban, majd a televízióban és a moziban is megjelentek a halloween jelképei. A vidám, jelmezes parti korábban egyáltalán nem volt része a halloweennek. Később társult a gyerekek csínytevő, adomány- vagy édességgyűjtő körútjához

a felnőttek részéről az egész estés buli. A töklámpás, angolul jack-o’-lantern viszont régi eleme. Eredetileg karórépából vagy marharépából készítették. A hozzáfűződő ír legenda szerint Jack, a kovács csapdába csalta az ördögöt, és elkerülte, hogy a pokolba jusson. Halála napján viszont nem engedték be a mennyországba se, mert bűnös életet élt, így a menny és pokol között ragadt. Az ördög megsajnálta, és adott neki egy darab örökké izzó parazsat, amit Jack egy karórépából, amerikai hagyomány szerint tökből készített lámpásba tett. Ezzel a lámpással világítva keres a mai napig lelkének megnyugvást – mesélte dr. Tóth Arnold.

(A borítóképen: Kísértetűzés vagy inkább -idézés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában