Interjú: dr. Koncz Zsófiával

2020.10.09. 07:04

Dr. Koncz Zsófia szerint a választás tétje, hogy folytatódik-e a fejlődés 

Édesapja megkezdett munkáját szeretné folytatni dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő-jelölt, aki szerint a régió sikerre van ítélve! Interjú: dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő-jelölttel.

Csákó Attila

Fotó: Kozma István

Vasárnap időközi választás lesz Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében. A Fidesz–KDNP a júliusban balesetben elhunyt Koncz Ferenc lányát, dr. Koncz Zsófiát indítja jelöltként. Vele beszélgettünk.

Édesapja, a tragikusan elhunyt országgyűlési képviselő, Koncz Ferenc megkezdett munkáját szeretné folytatni dr. Koncz Zsófia, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje. Mint mondja, beleszületett a politikába, hiszen már gyermekkorától járta a térséget édesapjával, majd a Fidelitasban tevékenykedett a közösség érdekében. Beszél arról is, hogy nőként hogyan lehet megélni a politika nem mindig tisztességes és szalonképes megnyilvánulásait. Amikor elvesztette az édesapját, Magyarország washingtoni nagykövetségén dolgozott, azonnal hazatért, majd hozzáteszi, hogy később amúgy is így tett volna, hiszen a jövőjét csak a szülőföldjén tudja elképzelni.

A térségben a munkahely­teremtést, a fiatalok helyben történő boldogulását és az útépítéseket, útfelújításokat tartja a legfontosabbnak. Megválasztása esetén a régió érdekében minél több hazai és uniós pályázati pénzt akar a térségbe hozni. Szerinte például a kormányzat által elindított Magyar Falu Program – amiből egyebek mellett utak és óvodák újulhatnak meg – egy kincs: a választókerület 42 településéből 38 ötezer fő alatti, tehát pályázhat a programban. Dr. Koncz Zsófia biztos benne, hogy megfelelő stratégiával, a pénzek hatékony felhasználásával a régió hatalmas sikereket érhet el! A cél érdekében pedig politikai hovatartozástól függetlenül mindenkivel együtt akar dolgozni a térség, az itt élő emberek érdekében. Szerinte a vasárnapi választás tétje, hogy a megkezdett munka, az építkezés, a fejlődés folytatódik-e.

Hogyan került a politikába?

Beleszülettem: édesapám volt önkormányzati képviselő, polgármester, majd országgyűlési képviselő. Már gyermekként azt láttam, hogy a közösség érdekében dolgozik, mindenkihez van egy jó szava, és mindenki figyel rá. Édesapámat – azon túl, hogy a legjobb barátom is volt – mindig példaképnek tekintettem, büszke voltam rá, hogy Magyarország, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Szerencs iránt erős benne a feltétel nélküli szeretet és elköteleződés. A közéleti tevékenységem azzal indult, hogy a 2006-os választások előtt kortársaimmal megalapítottuk a szerencsi Fidelitast. Úgy éreztem, hogy nekem is a közélettel kell foglalkoznom. 2009-ben az országos Fidelitasban az ifjúsági ügyek felelőse lettem, utána pedig kétszer is országos alelnökké választottak.

Az édesapja tragikus halála miatt üresedett meg az országgyűlési képviselői poszt. Mekkora lelki teher ez önnek?

A hiánya miatti fájdalom örökre velünk marad. Édesapám és köztem nagyon szoros lelki kapcsolat volt. De azt is tudom, hogy mennyi mindenért küzdött, mennyi terve volt, amelyeket nem szeretnék veszni hagyni, ennek a munkának folytatódnia kell. Nekem ez hatalmas erőt ad!

Milyen tervekre gondol?

Ipari tevékenység mindig is volt a régióban: a szerencsi cukorgyár 1889-ben alakult, és 2008-ban, a Gyurcsány-kormány alatt szűnt meg. Szerencsére vannak kisebb üzemek, és itt van a híres csokoládégyárunk is, de egy új üzemre a munkahelyteremtés miatt nagy szükség lenne, hogy a korábban elvándorolt fiatalokat is vissza lehessen vonzani. A 37-es és az M30-as utak fejlesztése a térségben élők és a vállalkozók elemi érdeke. Rendkívül fontosnak tartom a Taktaközben az úthálózat helyreállítását, ennek érdekében többször egyeztettem a Magyar Közúttal. Tokaj-Hegyalja kiemelt fejlesztési programját pedig várhatóan októberben fogja elfogadni a kormány, rengeteg projekt fog elindulni. Wáberer Györggyel, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztossal már többször egyeztettem a tervekről. De említhetem a kerékpárút-fejlesztési elképzeléseimet is: például Tiszaújváros, Tiszapalkonya irányába van egy egy kilométeres szakasz, ahol nincs kerékpárút, ami nagyon veszélyes, hiszen a kajak-kenu egyesületbe erre járnak le a gyerekek. Ezt meg kell építeni.

Honnan lesz a tervekhez pénz?

Minél több hazai és uniós pályázati forrást ki akarok használni. Például a Magyar falu program – amiből egyebek mellett utak és óvodák újulnak meg – itt egy kincs: a választókerület 42 településéből 38 ötezer fő alatti, tehát pályázhat. Az is fontos, hogy az új uniós ciklusban hatékony legyen a térség közösségi forrásainak kiaknázása. A napokban egyeztettem erről Varga Judit igazságügyi miniszterrel, aki – lokálpatriótaként is – támogatásáról biztosított. Hiszem, hogy megfelelő stratégiával, a pénzek hatékony felhasználásával a régiónk hatalmas sikereket érhet el!

A kormányzattal kevésbé szimpatizáló településvezetők mire számíthatnak?

Számomra ez nem kérdés, hiszen mindenkivel együtt akarok dolgozni a térség, az itt élő emberek érdekében.

Egy kérdés erejéig visszakanyarodnék az üzem kérdéséhez! Ha egy befektető a beruházási helyszínben gondolkodik, akkor miért érdemes Szerencset választania? Hiszen itt van Miskolc, Debrecen, Kassa.

Mert itt nagyon jó az oktatás: általános, szakiskola és gimnázium is van a városban, és most indult el a Műszaki Egyetemmel karöltve az egyetemi képzés. A szakképzést pedig összhangba hozzuk a piac igényeivel: így garantált a siker.

Van már erre példa?

A Szerencsi Csokoládégyárban két éve megindult az édességkészítő-szakképzés, amely biztosítja az üzemnek a munkaerő-utánpótlást, a diákoknak végzésüket követően pedig a biztos állást egy korszerű és környezetbarát munkahelyen.

A környezettudatosság és környezetvédelem fontos az ön számára?

A természet megóvása mindannyiunk érdeke, ezt a csodát – ami a régiónkat jellemzi – át kell adnunk gyermekeinknek, unokáinknak is. Őket már ennek szellemében kell nevelnünk, hogy majd ők is továbbadják mindezt.

Mit tesz személyesen a környezetvédelemért?

Környezettudatosan élek. Legutóbb pedig részt vettem a Bodrogon első ízben megtartott PET-palack-gyűjtési akcióban. Képviselőként szeretném segíteni a régi hulladéklerakó helyek rekultivációját, mert bár 2010–2014 között erre számos esetben sor került, de van még 28 telephely, amelyek esetében erre szintén nagy szükség lenne.

Ha már folytatás. Mit szól ahhoz, hogy a baloldali liberális pártok jobbikos támogatottja, Biró László a „Folytassuk együtt a megkezdett munkát!” szlo­gennel kampányol, ami ugyebár – még ha nincs is levédve – az ön szlogenje?

Meglepődtem. De megerősít abban, hogy azok a programelemek, amelyeket szeretnénk megvalósítani, az másoknak is szimpatikus, ennél jobbat ők sem tudnak kitalálni.

Egy nő, a női lélek hogy bírja a politika nem mindig szalonképes és tisztességes megnyilvánulásait?

Én azért belenőttem ebbe. Pontosan ismerem, hogy milyen csúnya megnyilvánulások vannak. Ráadásul tíz éve még egészen más volt a politika, a politizálás, a mai online világ a helyzetet csak tovább rombolja.

Akkor itt kérdezem meg: mit szól ahhoz, hogy a miniszterelnöki székről álmokat dédelgető hódmezővásárhelyi polgármester, Márki Zay Péter azt mondta önre a minap, hogy a fidelitasos bulik visszatérő partiarca? Ezt hogy tudja kezelni?

Ha csak ennyit tudnak mondani rólam, addig nincs nagy baj.

Magyarország washingtoni nagykövetségén dolgozott hazatérte előtt. Utána a baloldalról azzal támadták, hogy nem szűnt meg a munkaviszonya a követségen.

Fizetés nélküli szabadságon vagyok, a hazarendelésem megtörtént. A jogviszonyom él, de rövidesen megszűnik. Ez a diplomáciában normál gyakorlat.

Nem bánta meg, hogy otthagyta a diplomáciai pályát, a karrier lehetőségét?

Szerencsés időszakban lehettem Washingtonban a magyar külképviselet tagja, a magyar–amerikai kapcsolatok szárnyra kaptak: a Trump-adminisztrációval jól tudtunk együttműködni, rengeteget dolgoztunk. Kérdésére válaszolva, nem bántam meg, amúgy is hazajöttem volna, mert a jövőmet csak a szülőföldemen tudom elképzelni.

Azt mondják, hogy a munkában elég kemény. Mit gondol magáról?

Édesapám tanárember volt, ráadásul közélettel foglalkozott: tehát nekem háromszor annyit kellett letennem az asztalra, mint másnak. Ennek ma már örülök, mert hiszem, hogy az ember a céljait csak szorgalommal, kitartással és kemény munkával tudja elérni.

Kanyarodjunk vissza a kampányhoz! Ellenfeleinek az is téma volt, hogy ön gyermekekkel fotózkodott…

Nem iskolában, nem közintézményben készültek a fotók, hanem játszótéren. Amikor az ellenfeleim kikezdtek ezzel, az érintett szülők – politikai hovatartozástól függetlenül – teljesen felháborodtak a támadásokon, azt mondták, ez már mindennek a teteje, hiszen ők hozták oda a gyermeküket, hogy közös kép készüljön.

A szeptemberi, időközi önkormányzati választáson Mohácson megbukott az „összefogás”, és fideszes polgármestere lett újra a településnek. Hogy értékeli: előre vetíthet ez bármit a vasárnapi voksolásra?

Örülök a mohácsi sikereknek, és bízom a saját győzelmemben.

Mi a tétje a vasárnapi választásnak?

Hogy a megkezdett munka, az építkezés, a fejlődés folytatódni tudjon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában