járványügyi szabályok

2020.10.08. 09:00

A hallgatók is takarítanak

Szigorodtak az egyetemi biztonsági szabályok, hőkamerákat is felszereltek.

Hegyi Erika

20200907 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Tanévnyitó ünnepség a Miskolci Egyetemen.

Fotó: Kozma István

Ahogy a közoktatásban, úgy az egyetemeken is szigorodtak a járványügyi szabályok. A Miskolci Egyetem honlapján már megjelentek a legfrissebb, ezzel kapcsolatos rektori utasítások.

Horváth Zita, a felsőoktatási intézmény vezetője az Északnak elmondta, ezentúl a 65 évnél idősebb oktatók és azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, áttérhetnek online oktatásra. Fontos változás az is, hogy október 15-étől a levelezős hallgatók számára szintén online oktatást vezet be az egyetem. Ennek az az oka, hogy pénteken és szombaton nagyon sokan érkeznek az előadásokra vidékről tömegközlekedési eszközökkel, aminek a vírus terjedése szempontjából nagy a kockázata.

Hőmérők, hőkamerák

A nappali képzés a megszokott rendben folyik tovább, természetesen a biztonsági intézkedések betartása mellett. Tehát megfelelő távolság tartása, maszk használata, belépéskor hőmérés, kézfertőtlenítés és a tantermek gyakori fertőtlenítő takarítása.

– Hőmérésre használunk érintésmentes hőmérőket, de hőkamerákat is felszereltettünk. A termek takarításába pedig a hallgatói önkormányzat is besegít, önkéntes hallgatókkal. A takarítók reggel, napközben és este takarítanak, a hallgatók pedig az órák közötti szünetekben segítenek be a fertőtlenítésbe. Minden karról van önkéntes jelentkezőnk. Kicsit félve hirdettük meg a munkát, de azonnal jelentkeztek a diákok, sokkal többen, mint amennyire számítottunk – jelezte Horváth Zita, hozzátéve, valamilyen módon mindenképpen megköszöni majd az önkéntesek segítségét.

Nincsenek nagy rendezvények

A biztonsági intézkedések közé tartozik az is, hogy nagyobb rendezvényeket nem tartanak az intézményben. A zene világnapi koncertet is online formában tudták meghallgatni az érdeklődők. Ha valamelyik oktató vagy hallgató tesztje pozitív lesz, akkor az illető csoport két hétre áttér távoktatásra. Az egyetem vezetése létrehozott egy e-mailcímet, amelyre minden hallgatónak és egyetemi dolgozónak kötelessége bejelenteni, ha igazoltan pozitív lett a tesztje.

– A Miskolci Egyetemen is vannak koronavírusos betegek, naponta érkezik egy-két bejelentés, de tömeges fertőzésről nem beszélhetünk egyelőre, tehát a jelenlegi adatok még nem veszélyeztetik a nappali oktatást. Azonban lelkileg felkészültünk, hogy ha esetleg az operatív törzs elrendeli a távoktatást, akkor zökkenőmentesen át tudjunk állni – fogalmazott az egyetemi vezető. Hozzátette: a nagy előadóban is tartanak előadásokat, de itt is ügyelnek a távolságtartásra, a maszkviselésre, és oda is kihelyeztek kézfertőtlenítőket. Szintén a biztonság érdekében lezártunk néhány bejáratot, a főépületbe és az azzal összeköttetésben álló szárnyakba két bejáraton lehet bejutni, és természetesen a külön álló épületekbe egy-egy bejáraton. Mindenütt kollégák állnak, akik lázat mérnek és ellenőrzik a kézfertőtlenítést, valamint a maszk viselését. A külföldi hallgatókat szeptemberben, érkezésükkor letesztelték, és két hétig karanténban voltak, de koronavírusos nem volt közöttük, tudtuk meg Horváth Zitától. – Próbáljuk minimalizálni a fertőzés terjedését, amennyire csak lehet – hangsúlyozta az egyetemi vezető.

(A borítóképen: Már a tanévnyitón is csak maszkban vehettek részt az oktatók és a hallgatók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában