Anno 1999-ben írtuk

2020.10.22. 07:30

A hagyma ára csípi a szemet

Nem kell az első piacon és az első standon megvenni a télirevalót.

Budapest, 2020. március 23. Burgonyát válogat egy védőmaszkot és gumikesztyűt viselő polgárőr, miközben időseknek vásárol be egy XIII. kerületi áruházban 2020. március 23-án. Az Országos Polgárőr Szövetség közterületi és külterületi szolgálattal segíti a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet enyhítését. A polgárőrök legfőképpen élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésével és kiszállításával segítenek az időseknek. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A piacokon szinte vagonszámra kínálják a most már garantáltan elálló, télire való burgonya több fajtáját is – közölte az Észak-Magyarország 2000. október 21-én.

Az árak nagyjából összevethetőek az egy évvel korábbiakkal: 1999. őszén 40–45-ért, rá egy évvel 35–45 forintért mérték a burgonya kilóját. Az alma kilónkénti ára korábban 100, ezúttal 40–120 forint volt.

Első a tüzelő, aztán jöhet más is

A vöröshagyma ára jelentősen megugrott: kevesebb a termés, ez az árváltozás legfőbb oka. Mérettől és piactól függően duplázódott az ár: a kilónkénti 50-ről 100 forintra.

A lap szerzője a saját tapasztalatait is megosztva arra biztatta az olvasókat: nem kell az első piacon és az első standon bevásárolni, mert jelentős a szórás a fizetnivalóban is. Igen ajánlott a nagybani piac felkeresése. Igaz, ehhez korán kell kelni, de megéri – jegyezte meg az újságíró.

Megszólalt egy mályi család­anya is: első a tüzelő. Az otthonukba bevezették a gázt, de szenet és fát is vettek, mert vegyes tüzeléssel és a lakás helyiségenkénti fűtésével takarékoskodhatnak. Ezt követi a sorban a burgonya, a hagyma, a zöldség beszerzése. Öt főre például másfél mázsa krumplit raktároznak be télire. Kell még legalább 30 kiló hagyma, sárgarépa, zöldséggyökér vagy két mázsa alma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában