tánc

2020.09.21. 17:00

Táncválasztót tartottak

A fiatalok könnyedebb műfajokat választanak inkább, de a szeniorkorosztálynak is kínálnak lehetőségeket.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

A tánc világnapjára tervezett rendezvényt a járványhelyzet miatt tették át szeptemberre. A Nagy Táncválasztó egyszerre tíz nagyvárosban várta az érdeklődőket: vasárnap Miskolcon a Művészetek Házában.

Tavaly volt először, akkor még csak öt városban, idén bővült a helyszínek köre, mondta L. Tóth Evelin, főszervező, az Elte Best ­Dance Company Tánciskola művészeti vezetője.

Stílusok, műfajok

– A cél az, hogy megismertessék az emberekkel magát a táncot, a stílusokat, műfajokat, amelyek megtalálhatók és megtanulhatók városunkban. Az egész napos rendezvényen ki is próbálhatták az érdeklődők a táncfajtákat – avatott be a nívódíjas moderntánc-pedagógus. Az ingyenes táncórák és bemutatók ugyanis toborzásra is szolgáltak: a szülők tánciskolát, egyesületet választhattak gyerekeiknek, a fiatalok maguk dönthették el, hova szeretnének járni.

De nem csak fiatalok, középkorúak és idősebbek is érdeklődtek. A szervezők ennek a korosztálynak is készültek bemutatókkal, tette hozzá a művészeti vezető. A miskolciak kicsit még bátortalanok voltak így első alkalommal, remélhetőleg a következő alkalommal már bátrabbak lesznek, vélekedett.

Tizenöt tánciskola és művészeti csoport mutatkozott be. Először nyilvános táncpróbát tartottak, amit minden esetben egy színpadi produkció követett. Ezek olyan koreográfiák, amelyeket versenyeken, rendezvényeken szoktak műsorra tűzni.

Később döntenek

Kislánya nagyon érdeklődik a zene és a tánc iránt. Ha meghallja a ritmust, rögtön mozogni kezd – mondta Zsuzsa, aki a négyéves Hannával érkezett az eseményre. Ez a színes kavalkád, a rengeteg csodás kosztüm, a formaruhába öltözött kis- és nagylányok elvarázsolták Hannát. Így nagyon nehéz a választás, de mindenképpen szeretnék valahova beíratni a gyermeket, vélekedett az édesanya. Azonban valószínűleg nem most fogják meghozni a végleges döntést.

A szakemberek azt ajánlják, hogy nézzünk meg mindent alaposan, mielőtt műfajt vagy stílust választunk. Legjobb, ha elmegyünk a kiszemelt tánciskola egyik órájára és esetleg több, akár egymástól teljesen eltérőt is megnézünk. Ezt a megállapítást erősítette meg Molnár Ágnes cheerleading, cheardance vezetőedző. A rendezvény azért is nagyszerű, mert a szakma képviselői találkozhattak. Kimaradt a tavaszi versenyidőszak, ezért sokan több hónapja nem látták kollégáikat. Mindenki örül a másik sikerének, és a személyes találkozások is nagyon kellettek már.

A helyzet nem idilli

Régóta készültek erre a lehetőségre, hogy a Miskolcon dolgozó táncművészeket, táncpedagógusokat mozgósítsák, kínálatot adjanak a minőségi oktatás lehetőségeiről. Az oktatók egész nap rendelkezésre álltak, személyesen is konzultálhattak velük az érdeklődők, tudtuk meg Hutter Lindától, a 4-Dance Club Táncstúdió művészeti vezetőjétől.

(A borítóképen: Minden mozdulatra figyelni kell)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában