támogatás

2020.09.29. 17:30

Támogatás a csontozóhoz

Ötmillió forint támogatói okirattal érkezett a miskolci középiskolába Nagy István agrárminiszter.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Több mint 116 millió forint uniós támogatásból történt meg az Északi Agrár SzC Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése. A projekt kedvezményezettje az Agrárminisztérium volt, a zárórendezvényt hétfőn tartották a középiskolában. Az eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elmondta: az Agrárminisztérium EFOP-pályázat keretében közel 804 millió forint támogatást nyert el, hat, általa fenntartott köznevelési intézmény korszerűsítésére. Ebből több mint 116 millió forintot fordított a Debreczeni Márton technikum infrastrukturális fejlesztésére. A projektnek köszönhetően megtörtént a tornatermi öltözők vizesblokkjainak és a tanári szobák felújítása, korszerűsítése, valamint új eszközök beszerzése.

Fel kell készülnünk

A miniszter hangsúlyozta: a beruházás hozzájárul a térség agrárgazdaságának további megerősítéséhez, a megfelelő szakember-utánpótlás biztosításához, a hazai és nemzetközi versenyképesség növeléséhez. Az intézmény fontos szerepet tölt be az esélyteremtésben is. Évekkel ezelőtt vállalták, hogy az iskolai kudarcokkal küzdő, lemorzsolódott, a tanulásban lassabban haladó diákokat felzárkóztassák. Nagy eredmény, hogy a lemorzsolódás egy év alatt 10,6 százalékról 7,8 százalékra csökkent.

Kihívás

– Legfontosabb feladatunk, hogy újra vonzóvá tegyük az agrárszakmákat, és megerősítsük az ágazathoz kapcsolódó képzéseket. Meg kell mutatnunk a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, hogy a magyar élelmiszeriparnak szüksége van rájuk – fogalmazott dr. Nagy István, hozzátéve –, óriási kihívások várnak az agráriumra a következő évtizedekben, hiszen 2050-re 9 milliárdan leszünk a Földön, 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükségünk, mint most, amit sokkal nehezebb körülmények között kell majd megtermelni, hiszen

az ivóvíz mennyisége 30 százalékkal csökkenni fog.

A miniszter nem jött üres kézzel. Az iskolában már korábban kialakítottak egy csontozó tanműhelyt, szintén az Agrárminisztérium támogatásával. Ennek befejezéséhez további 5 millió forintot biztosít a szaktárca, melyet jelképesen, támogatói okirat formájában nyújtott át Nagy István Riedlinger Zsoltnak, a technikum igazgatójának.

Esélyegyenlőség

Az igazgató felidézte az intézmény múltját. Mint mondta, két középiskola egyesülésével jött létre a mostani középiskola. Az intézmény 2013 augusztusában került a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásába, 2014-ben pedig Perecesről a Vasgyárba, a Bolyai Farkas utcai iskolaépületbe költöztek, ami könnyebben megközelíthető. Számos projektjük segítette már a hátránnyal küzdő diákok felzárkóztatását, esélyegyenlőségének megteremtését, valamint a tanárok, oktatók szakmai képzését, jelezte az igazgató.

(A borítóképen: Itt tanulják a szakmát a diákok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában