fejlesztés

2020.09.26. 07:00

Legyen itt is Balaton!

Grandiózus turisztikai fejlesztési elképzelést dolgoztak ki a Rakaca-víztározóra.

Horváth Imre

Fotó: Kozma István

Megyénk egyik páratlan természeti értéke az 1962-ben kialakított Rakaca-víztározó, amelynek alapvető célja az ivóvíz tárolása volt, azonban a hetvenes, nyolcvanas évek során pezsgő turisztikai életet találtak itt a kilátogatók. Mostanra a természetet kedvelő kirándulók és a horgászok fő célpontja a tó, amely azonban egy elkészült fejlesztési koncepció szerint a környék, de talán a megye legvonzóbb vízi-turisztikai célpontja lehet.

Összefogás eredménye

A víztározó gátőrházánál mutatta be az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV) a Magyar Turisztikai Ügynökség majd’ 150 millió forintos támogatásával elkészült elvi létesítési terveket, amelyek egy komplex szabadidős és ökoturisztikai fejlesztést tartalmaznak.

Fontos, ha egy állami intézmény olyan feladatokat is magára vállal, amelyek túlmutatnak az alaptevékenységén, és az itt élők hosszú távú, jobb léte érdekében sok mindent megtesz, mondta Riz Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő. – Ez a beruházás nagyságrendjében is túlmutat a tó környékén, Borsodnádasdtól

az Agg­teleki-karszt túlsó csücskéig érinti a megyét – tette hozzá Riz Gábor.

Személyes emlékkel kezdte beszédét Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, aki gyermekkorában a családjával sok hétvégét töltött a víztározón.

– Nekünk, felvidéki embereknek ez a víztározó jelentette a Balatont. A családok eljöttek, pihentek, együtt voltak, miközben sokaknak adtak munkalehetőséget

az itt működő büfék, üzletek. Összefogás eredményeként elindítottunk egy olyan közös munkát, amelynek eredményeként elkészülhettek a tervek, azon fogunk dolgozni képviselőtársammal együtt, hogy a szükséges források a beruházás rendelkezésére is álljanak mihamarabb – mondta Demeter Zoltán.

Az ÉRV munkáját is bemutatta Lőrinc Ákos, a Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve: szerencsések, hogy egy ilyen gyönyörű természeti értékekkel megáldott térségben szolgáltathatnak, ahová érdemes eljönni, és érdemes turisztikai fejlesztésben gondolkodni. Megérdemlik az itt élők, hogy olyan szolgáltatások legyenek itt, mint akár a Balaton-parton.

– Felelősséggel tartozunk a természeti értékekért, amelyben kiemelt szerepet kap a vízbázis védelme. Ehhez elengedhetetlen a szemlélet formálása, amely célunk ezzel a projekttel is – mondta Lőrinc Ákos.

A projekt részleteit Hudák József, az ÉRV Zrt. üzemmérnökség-vezetője mutatta be, aki azt is megemlítette, hogy 2015-ben már végeztek gátakon fejlesztéseket, tavaly pedig hidromechanizációs kotrással távolították el a tóból az iszapot, amelynek jövőbeni lerakódását is megakadályozták. Az elképzelések szerint

a tó körüljárhatósága érdekében 8130 méternyi kerékpárút épül, horgászhelyeket és csónakkikötőt alakítanának ki. Szeretnének edzőtáboroknak, sporteseményeknek is helyet adni, amelyhez egy kosárlabdapálya méretű sportközpont épülne kiszolgálóhelyiséggel, konditeremmel. Szálláshelyeket újítanának fel és építenének úgy apartmanházakat, mint közösségi épületet, amely konferenciateremnek is helyet adna. Fontos eleme a beruházásnak egy minden igényt kielégítő strand, egy ötvenfős büfé, illetve egy kalandpark építése, amelyhez légkerékpár vagy mókuskerékpálya is társulna.

Bőven tartalmaznak az elképzelések többek közt vízi létesítményeket is, így például úszószaunákat, úszóházakat vagy épp egy vízen épülő színpadot. De minden szükséges egyéb infrastrukturális beruházás is része a tervnek. Hudák József hozzátette: bíznak benne, hogy néhány éven belül már ezen létesítmények átadását ünnepelhetik ugyanitt. A projektzáró esemény végén az előrehaladást szimbolizáló evezőt is aláírta Riz Gábor, Demeter Zoltán, Lőrinc Ákos és Hudák József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában