tapolcai élményfürdő

2020.09.19. 20:00

Az építkezés jól halad Tapolcán, de a hivatali ügyintézés akadozik

Másfél hónap alatt jelentős előrelépés nem történt: az önkormányzati tervek továbbra sincsenek készen, forrás sincs.

Nyikes Zita

Szeptember közepén még nincs terv arra, hogyan, miként lesz összekötve az új miskolctapolcai négy évszakos fürdő és a 2015-ben átadott strandkomplexum. És nincs döntés az üzemeltetőről sem. A városháza sajtóosztályának tájékoztatása alapján annyi tűnik biztosnak, hogy talán majd szeptember végén.

Decemberre készen lesz

Hónapok óta folyamatosan figyelemmel kíséri lapunk a négy évszakos turisztikai komplexum építésének, épülésének alakulását. Munkatársunk tegnap a helyszínen győződött meg róla: ütemesen és lendületesen halad a munka.

Pető György, a Peka Bau Kft. ügyvezetője pedig megerősítette lapunknak: a napi dolgozói létszám 300 fő felett van. Hozzátette azt is a kivitelező cég vezetője, hogy a próbaüzemet októberben szeretnék elkezdeni, decemberben pedig át akarják adni az élményfürdőt.

A komplexumban több olyan egység is van, ahol ténylegesen is már csak az utolsó simítások hiányoznak. Kollégánk például megtekinthette a több száz vendég kiszolgálására alkalmas konyhát, előkészítő helyiségeket, hűtőszobákat is, amelyek „menetkészen”, vagy úgy is mondhatnánk, konyhakészen várják a nyitást és a vendégeket.

Az elmúlt hónapokban többször kérdeztük Miskolc város önkormányzatát az üzemeltetőről és többek között arról is: mi okozza a megtorpanást egyes esetekben, azokban, amelyek önkormányzati hatáskörbe tartoznak, például az épülő élményfürdő-komplexum és a 2015-ben átadott strand összekötése kapcsán.

Terv és pénz nélkül

Korábban is írtunk arról, hogy a négy évszakos létesítményben nincs meg minden wellnesselem, hiszen az eredeti elképzelés az volt, hogy az új egységet összekötik a 2015-ben átadott miskolctapolcai stranddal, ahol egyes wellness-szolgáltatások, mint például a szaunák, a fitneszterem, a masszázsszobák már rendelkezésre állnak. Az átvezető híd a most folyó nagy projekt keretében kialakításra is került, de az a híd jelenleg csak a projekthatárig, a régi strand wellnessteraszáig vezet. Ami azt jelenti, hogy a vendég a négy évszakos fürdőkomplexumból egy nyitott térbe érkezik, ha a helyhatóság a híd fogadórészét ki nem alakítja. Vagyis, a melegből a hidegbe érkezik a vendég: ez pedig különösen késő ősszel, télen, de akár még tavasszal is, nem feltétlenül a legkellemesebb érzés.

Amikor augusztus elején érdeklődtünk, megtudtuk a miskolci városháza sajtóosztályától, hogy Veres Pál polgármester egyeztetést kezdeményezett a tervező, a főépítész és a kivitelező bevonásával a probléma megoldására. Elmondták azt is: „a százmilliós nagyságrendű plusz pénzügyi forrás megszerzéséhez Veres Pál megkezdte az egyeztetéseket, hogy megvalósulhasson a két egység összekötése, a projekt befejezésének határidejéig”.Hozzátették: több helyszíni bejárás után született egy újabb építészeti megoldás a két komplexum összekötésére, amely alapján szeptember elejére elkészülhet a kiviteli terv.

Ám szeptember közepén sincsenek tervek még sehol, és pénz sincs.

Az Észak ismét megkérdezte az önkormányzatot: hol tart a folyamat, elkészültek-e a szeptember elejére ígért kiviteli tervek?

Újabb időpont

A miskolci városháza sajtóosztálya hónapok óta tud a problémáról, ha máshonnan nem is, de lapunk megkeresésére reagálva biztosan. Szeptember 16-án újra csak arra hivatkoztak, hogy „az új fürdő tervezése során már ismert volt, hogy a két létesítmény összekötéséről gondoskodni szükséges, mivel csakis így biztosítható a szolgáltatások összekapcsolása, valamint az egy komplexumként való üzemeltetés. Ez az előző városvezetéstől megörökölt tervekben nem szerepelt.”

Mint ismert: a polgármester és a liberális baloldali szivárványkoalíció a 2019. október 13-án tartott önkormányzati választás alkalmával szerezte meg a miskolciak bizalmát. A jelenlegi városvezetésnek tizenegy hónapja volt arra, hogy a tervet elkészítse vagy elkészíttesse. Az Észak kérdésére szeptember 16-án érkezett válasz, amely már egy újabb időpontot jelöl meg a tervek elkészültére: a lényegi válasz az volt, hogy elvileg a 2015-ben átadott miskolctapolcai strand tervezésére szerzői joggal rendelkező tervezővel már készítteti a szükséges kiviteli tervet a város, „amely várhatóan szeptember végén rendelkezésre fog állni”. Kérdésünkre azt is megtudtuk: Rosta S. Csaba, a Miskolctapolcai Strand I. ütem szerzői joggal rendelkező tervezője dolgozik a kiviteli terveken.

Az Észak szeretett volna legalább látványterveket bemutatni az olvasóknak a kiviteli tervekről, de az önkormányzat ilyet nem tudott küldeni.

Üzemeltető kerestetik

Arra vonatkozóan, hogy mikor kezdődnek el a hídhoz kapcsolódó munkák, pontos időpontot nem tudtunk meg. Azt a választ kaptuk a sajtóosztálytól, hogy „a munkák megkezdése függ a forrás biztosításától. A megvalósítást a II. ütemmel összhangban tervezik”.

Ez a válasz azért is furcsa, mert már augusztus elején is azt válaszolta a városháza, hogy Veres Pál polgármester megkezdte az egyeztetéseket a százmilliós nagyságrendű többletforrás előteremtésére. Ezek szerint a forrásszerzési folyamat tapodtat sem haladt előre. Az is kérdésként merül fel: lesz-e hozzáértő szakmai üzemeltető, vagy marad a házon belüli megoldás?

Az Észak már másfél hónappal ezelőtt is a leendő üzemeltetővel szeretett volna egyeztetni a fürdőről. Akkor erre nem volt lehetőségünk, mert az derült ki, hogy az üzemeltető személye még nem eldöntött kérdés az önkormányzatnál, tudtuk meg a miskolci városháza sajtóosztályától. Ebben a tekintetben sem változott a helyzet: kérdésünkre a szeptember 16-án kapott e-mailben a városházától azt a választ kaptuk, hogy az üzemeltető személyéről „a döntés még nem született meg”.

A rossz lépés végzetes

A Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója megkeresésünkre július 2-án úgy nyilatkozott lapunknak: a kivitelezés, vagyis az építkezés a legjobb minőségben halad, és Juhász Szabolcs már akkor hangsúlyozta, hogy a fürdő életében akkor, július elején, vagyis több mint két hónappal ezelőtt, egy komoly felkészülési fázisnak kell következnie. Hozzátette ugyanakkor: aggodalmak fogalmazódtak meg mind az üzemeltető, mind egy olyan szervezeti egység hiánya miatt, amely menedzseli az üzemeltetés előkészítését. „Egy ilyen létesítményben a legjobb minőségben kell szolgáltatást nyújtani, hiszen a létesítmény jövője múlik a piaci bevezetésen. Egy-egy végiggondolatlan vagy rossz döntés komoly következményekkel járhat.”

Az üzemeltetést említette Veres Pál polgármester is a július végi bokrétaavató ünnepségen. A polgármester úgy fogalmazott köszöntőjében: Miskolcon kiemelt szerepe van a turizmusnak, amely a stratégiában is megfogalmazódik és abban is, hogy a külföldi vendégek számát szeretné növelni a város, ahogy az itt töltött vendégéjszakák számát is. Hozzátette: az előzetes tervek szerint a tervezettnél korábban elkészül a fürdő, és már télen fogadhat is vendégeket.

Titkos a szakértő díjazása

Nem kérdéses, hogy a több mint tízmilliárd forintból, állami támogatással megvalósuló miskolctapolcai beruházásnak mihamarabb profi és tapasztalt üzemeltetőre is szüksége lenne ahhoz, hogy két-három hónapon belül „kulcsrakész” állapotban legyen.

Feltételezzük, hogy a városházán is így gondolhatták, hiszen azt tudatták lapunkkal, hogy „az üzemeltetéssel kapcsolatos felelős döntés érdekében elengedhetetlen volt külsős szakértő megbízása. A kiválasztás megfelelő referenciák bekérése mellett történt. A szakértői díj a szokásos piaci ár alatt került meghatározásra.” Hozzátették: a szakértő által készített tanulmány véglegesítés alatt van. A dokumentum szigorúan bizalmas adatokat és üzleti titkokat tartalmaz, ezért annak nyilvánosságra hozatala nem lehetséges, válaszolta a sajtóosztály kérdésünkre.

A miskolctapolcai fürdőről szóló, szeptember eleji pódiumbeszélgetésről tudósítva a miskolci önkormányzat lapja így tudósított: „a meghívott vendégek Miskolc turizmusáról beszélgettek: milyen változások lesznek annak fényében, hogy decemberben átadják az új fürdőkomplexumot Miskolctapolcán?” Ennek ellenére arra a felvetésünkre, hogy mikor nyit a létesítmény, azt a kissé homályos és bizonytalan választ kaptuk a miskolci önkormányzat sajtóosztályától, hogy „a decemberi nyitás csak egy terv, ez azonban sok mindentől függ”.

Nyitni kell!

A fentiek alapján kérdeztük, hogy mit szól a nyitással kapcsolatos kérdésekhez Kiss János, a miskolctapolcai fürdő és környezete fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos. Augusztus végén, amikor képriportot közöltünk a fürdőkomplexumról, Kiss János azt mondta lapunknak: a beruházást nemcsak azon az alapon kell vizsgálni, hogy milyen wellnessélményeket nyújt, és hogy önmagában képes megduplázni a város idegenforgalmi adatait, hanem hogy a megyeszékhely egyik legnagyobb futó fejlesztéséről van szó. Hangsúlyozta: a jelenlegi világpiaci helyzetben és város gazdasági helyzetét is figyelembe véve, egy ilyen projekt a válságkezelés egyik legjobb eszköze.

A jelen állapotokat figyelemmel kísérve – a sajtóosztály válaszát ismertetve – az Észak azzal a kérdéssel kereste meg a miniszterelnöki biztost, hogyan érintené a projektet, ha a nyitás valamilyen oknál fogva időben megcsúszna, és mégsem nyitna ki idén decemberben a komplexum.

„Meglepett a sajtóosztály nyilatkozata, ugyanis a napokban épp ellentétes tájékoztatást kaptam Veres Pál polgármester úrtól. Ő arról biztosított, hogy bárki is legyen az üzemeltető, a nyitással semmilyen gond nem lesz. Én is úgy gondolom, hogy amint a fürdő felépül, és túlesik a próbaüzemen, azonnal ki kell nyitnia, ez nem is lehet kérdés. Ez a minimum. Azonban, hogy a bizonytalanságot eloszlassuk, írásban is fogom kérni polgármester urat, hogy erősítse meg az elkötelezettségét” – mondta az Észak-Magyarországnak Kiss János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában