Alkalmazkodnak hozzá

2020.09.15. 13:00

A vírushelyzet átírja a szabályokat az iskolákban

A szülők a kapuig kísérhetik a gyerekeket, ami a tanulókat és az iskolai dolgozókat védi.

Apagyi Beáta

Forrás: STOCK

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott intézkedési terv számos pontban felsorolja azokat a rendelkezéseket, amelyeket a gyermekek, iskolába dolgozók biztonsága érdekében be kell tartani és tartatni az oktatási intézményeknek.

„A szülő, kísérő nem léphet be az iskolába, csak az intézményvezető előzetes engedélyével, illetve kifejezetten szülők részére szervezett programon való részvétel céljából” – többek között ezt is magába foglalja.

Első a biztonság

Ildikót nem lepte meg a rendelkezés, hiszen már az első iskolai napon sem kísérhette el gyermekét az osztályteremig.

„Az iskolatáskát is az ablakon keresztül nyújtottuk át a tanárnőnek. Szájmaszkban mennek be az épületbe, sétálnak át közösen az ebédlőbe. Szülőként, illetve felnőttként el tudom fogadni, hogy ezek az intézkedések a gyerekek és az iskolában dolgozók védelméért történnek. Az első szülői értekezletet is online tartotta az osztályfőnök, ezzel is elkerülve a személyes találkozót. Ha ennyit sem tennénk meg, hamarabb lenne digitális oktatás, ami egy első osztályos gyermek esetében egyáltalán nem szerencsés. Máskülönben a gyermek jellemétől is függ az, hogy pozitívan vagy negatívan hat rá, ha anya, apa nem kísérheti be az épületbe. Érdemes odafigyelni az árulkodó jelekre a kisebb gyermekeknél” – javasolja az anyuka.

Kata elmondása szerint lánya iskolájában külön bejáratot használnak a felsősök és az alsósok is.

„A fertőtlenítési lehetőségek adottak, hiszen a szappan, sterilizáló gél, papírtörlő több helyen is megtalálható. A szájat, orrot eltakaró maszk használata a folyósokon kötelező a gyerekek számára. Sára ettől különösebben nem rémül meg, a helyes kézmosást, a zsebkendőbe való tüsszentést és köhögést is elsajátította már jó néhány évvel ezelőtt. A szülők részéről nem tapasztaltam negatív hozzáállást az új rendszerhez. Ha a gyermek betegnek bizonyul, azonnal orvoshoz fordulunk. Mi eddig is a kapuban váltunk el egymástól, szóval nem érintett meg minket különösebben a korlátozás.

A szülőkkel való kapcsolattartást telefonon, e-mailen keresztül próbálják megoldani a tanárok” – sorolta Kata tapasztalatait.

(A borítóképen: A fertőzésveszély csökkentése a legfontosabb)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában