borászok

2020.08.28. 20:00

Nívós borászok kínálták együtt kiváló boraikat

Az Év Bortermelői címmel bíró neves borászok mutatkoztak be Miskolcon.

Novák Krisztina

Fotó: Ádám János

Rendhagyó program helyszíne volt csütörtök este a Miskolci Nemzeti Színház, ugyanis a Miskolczi Borbarátok Társasága a patinás épületben rendezte meg az Esszencia Bor­estet, ami az év bortermelőinek találkozója.

Nívós meghívottak

Árvay János, Áts Károly, Bock József, Frittmann János, Gere Attila, Koch Csaba, dr. Lőrincz György, Polgár Zoltán, Szőke Mátyás és Thummerer Vilmos borászok vettek részt a rendezvényen. Mindannyian elnyerték már az Év Bortermelője címet. (Áts Károlyról a közelmúltban az Észak-Magyarország hasábjain is olvashattak, amikor a Borászok borásza díjat megkapta.) A miskolci borkedvelők a csütörtöki páratlan eseményen találkozhattak a kiváló borászokkal, és díjnyertes boraikat is végigkóstolhatták.

Készülő bortörvény

– A jelenlévő borászok lehetnek a legméltóbbak arra, hogy a magyar borkultúra aranykorát visszahozzák – fogalmazott köszöntőjében dr. Szinay Attila közigazgatási államtitkár. Elmondta: az Agrárminisztérium úgy látja, nagyon jó a tendencia, hiszen az export erősödik. Ez pedig a személyesen megjelent borászok munkájának is köszönhető. Hozzátette: az import pedig jelképes mennyiségre csökkent. Megtudtuk, hogy uniós és hazai forrásból milliárdos nagyságrendben tudnak majd borpromócióra fordítani az elkövetkező években, továbbá készülőben van az új bortörvény, ami remélhetőleg megfelel a XXI. századi követelményeknek és segíti majd az ágazatot.

Veres Pál, Miskolc polgármestere a város borkereskedői hagyományait említette.

A köszöntőket követően a Nemzedékek találkozója címet viselő pódiumbeszélgetés résztvevői két generáció borászai, Bock József, Gál Tibor, Gere Attila és Vesztergombi Csaba voltak. A borászat múltjáról és jelenéről, illetve a vidék megtartó szerepéről beszélgettek.

Jótékonyság

Az este folyamán minden borász külön-külön mutatta be borait. Kiemelendő: elsőként Miskolcon találkozhatott a nagyközönség ilyen formában és így együtt ezekkel a neves borászokkal.

A rendezvény karitatív célokat is szolgált, ugyanis a részt vevő és a távol lévő borászok által felajánlott, egy-egy prémiumkategóriás üveg borra lehetett licitálni este tíz óráig, amelynek bevételét a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény részére ajánlottak fel a szervezők.

(A borítóképen: Neves borászok tartottak borestet tegnap Miskolcon)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában