adomány

2020.08.15. 16:00

Adomány a kórháznak

A Magyar Vöröskereszt három nagy értékű infúziós pumpát adományozott a megyei központi kórháznak.

Novák Krisztina

A Covid–19-járvány esetleges második hullámára való felkészülésben kíván segíteni a Magyar Vöröskereszt, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács tagjaként. Csütörtökön a Semmelweis Tagkórház lélegeztetési részlegében adta át Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója a több mint 1 700 000 forint értékű adományt Révész Jánosnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatójának.

Precíz gyógyszeradagolás

– Hónapok óta egyeztettünk arról, hogy melyik az az eszköz, ami a kórháznak hathatós segítséget nyújthat – mondta Grubert Roland. – Így esett a választás az infúziós pumpákra, amelyekből három darabot is tudtunk adományozni. Alkalmazásukkal a gyógyszerek olyan precíz adagolása válik lehetővé, amely a hagyományos infúziós szerelékekkel nem lehetséges. Általuk az orvosok és az ápolók a gyógyszerkészítmények beadásának sebességét és mennyiségét is szabályozni tudják, így azok percre, milliliterre pontosan adagolhatók akár órákon vagy napokon keresztül is. Az infúziós pumpával gyorsabb, biztonságosabb és költséghatékonyabb a betegek gondozása és ellátása. Nagymértékben hozzájárul a szövődmények kockázatának csökkentéséhez, hogy a pumpa érzékelőrendszere riaszt, ha az infúzió adása során bármilyen hibát észlel, például ha a véna átereszt, esetleg elzáródott vagy a szerelékben légbuborékot érzékel.

Független gép-műszerpark

– A legfontosabb és a legkritikusabb helyzet minden esetben a lélegeztetett betegek ellátása – hangsúlyozta dr. Révész János, a kórház főigazgatója – Tavasszal ahhoz, hogy egy harmincágyas lélegeztetési centrumot tudjunk kiépíteni, arra volt szükség a kezdeti időszakban, hogy lélegeztetőgépeket, monitorokat és infúziós pumpákat csoportosítsunk át aktív betegellátó osztályoktól.

A célom az volt, hogy a második hullámot már úgy tudjuk fogadni, hogy a Covid-ellátás a napi rutinellátástól teljesen független legyen. Tehát egy olyan gép-műszerpark kiépítésére volt szükség, ami semmiben sem korlátozza a napi rutin betegellátást, és ennek

a részét képezték ezek az infúziós pumpák is.

Továbbra is járványkórház

Révész János azt is elmondta, hogy a Semmelweis-kórház jelenleg is járványügyi ellátás céljára kijelölt intézmény. Megtudtuk, hogy jelentős könnyítést jelent számukra, hogy a korábbi nyolcszázhatvanhárom ágyhoz képest jelenleg körülbelül kétszáz ágyat kell fenntartaniuk járványügyi védekezésre. Ennek megfelelően négy épületet ürítettek ki és zártak le, ahol csak olyan betegágyak helyezkednek el, amelyek ezeknek a betegeknek az ellátására alkalmasak. Arra rendezkedtek be, hogy a betegeknek intenzív terápiás ellátást, lélegeztetést, adott esetben dializálást, illetve akár a műtéti ellátást is ezen a telephelyen tudják elvégezni. Vélhetően ez az ellátási rend az év végéig fennmarad.

(A borítóképen: Révész János, Grubert Roland és az infúziós pumpa)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában