Kisfaludy2030

2020.08.12. 07:00

A szálláshelyek fejlesztésére utalják a pénzt a nyerteseknek

Miskolcra, Bogácsra és Mezőkövesdre érkezhet a legtöbb vissza nem térítendő támogatás.

Méhes László

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Megkezdődött a Kisfaludy2030 program magánszálláshelyek fejlesztését szolgáló támogatásának a kifizetése – adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség. Tájékoztatásuk szerint a Borsod-Abaúj-Zemplénből pályázók összesen 3,1 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutnak hozzá augusztus végéig.

A magánszálláshelyek fejlesztésére május 25-én írt ki pályázatot a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy2030 keretében. Az országos szinten 60 milliárd forintos keretösszegre a legfeljebb nyolc szobával rendelkező szálláshelyek pályázhattak. Az a kör kapott lehetőséget ezzel fejlesztésre, amely korábban nem jutott vissza nem térítendő támogatáshoz a 2017-ben indult és az elmúlt idők legnagyobb idegenforgalmi forrásaként számontartott programból.

A lehetőség iránti fokozott érdeklődést jelzi, hogy országosan 16 ezer jelentkező pályázott. Közülük 14 ezren váltak jogosulttá a támogatásra, vállalva a feltételt, hogy a fejlesztéseket 2020 végéig be tudják fejezni.

969 nyertes, 134 elutasított

A szobánként 1 millió, maximum 8 millió forint támogatásért Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből összesen 1103 pályázó indult, 3,5 milliárd forint igényelt összeggel – tájékoztatta az Észak-Magyarországot az MTÜ sajtóosztálya. A bírálatok lezárását követően végül 969 nyertes pályázattal 3,131 milliárd forinthoz jutottak a megyénkbeli szállásadók. Az elutasított igények száma 134 volt.

A döntésről közzétett támogatási lista arról tanúskodik, hogy valamennyi kistérségből voltak nyertes pályázók.

A példa kedvéért: Tállyáról 17, Tokajból 52, Bükkszentkeresztről 12, Sárospatakról 49, Füzérből 27, Aggtelek és Jósvafő vidékéről 11. A nyertesek számának szempontjából vezető helyre olyan idegenforgalmi központok kerültek, mint Mezőkövesd (80), Bogács (115) és Miskolc (120).

Indulásra készen

Az elnyerhető maximum 8 millió forintos összeget az országban 432 pályázónak ítélték oda, köztük a Szendrői Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezetnek. Az önkormányzati tulajdonú társaság igazgatójától, Fekete Sándortól megtudtuk: a város három apartmanházának modernizálására, környezetbarát energiaellátás kialakítására, az épületek téliesítésére, továbbá internethálózat kiépítésére keresték a pályázati forrást.

Bár az elnyert pénz átutalása még nem történt meg, a megvalósításra előírt év végi határ­idő betartásában optimista. Mint mondta: a pályázathoz bekért korábbi árajánlatok alapján már tájékoztatták a vállalkozókat, hogy hamarosan kezdhetik a munkát.

– A szálláshelyek színvonalának emelkedését a Kisfaludy2030 program várhatóan felgyorsítja. Az volt a cél, hogy az igényesebb, ötletekben gazdagabb vendéglátást támogassák, és a kisebb szolgáltatók felemelkedését segítsék – fogalmazza meg a Miskolc és Térsége Turizmusáért Egyesület elnökségi tagja, Rejtőné Kovács Adrien. – Az is pozitív hozadéka a támogatásnak – tette hozzá –, hogy tisztul a kép a szolgáltatói piacon. Lassan eltűnhetnek az árképzésben aránytalanságot okozó, nem hivatalos keretek között működő szállásadók, miután január 1-jétől már az ágazat valamennyi szereplőjének, köztük a legkisebbeknek is adatot kell szolgáltatniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak.

Meg lehet élni belőle, feltéve...

– Az ingyenes pénzforrás sokak fantáziáját megmozgatta. Megnőtt az ingatlanvásárlási kedv az idegenforgalmi szempontból kiemelt területeken. Sokan gondolták úgy, hogy ezen a módon felújíthatják, átalakíthatják az ingatlanukat – fogalmazott az idegenforgalmi szakember. – A szálláshely-szolgáltatás azonban 24 órás szolgálat, sajátos szabályok szerint működő szakma. A magánszálláshely-szolgáltatásban gondolkodóknak ezt feltétlenül mérlegelniük kell, mint ahogy azt is, hogy szolgáltatásaikkal miként tudnak ők is javítani a régiónk megítélésén.

– Azért dolgozunk ebben a szakmában, hogy pozitív emlék maradjon Miskolcról és környékéről, amely hatásában a visszatérésre ösztönzi a vendéget – fejtette ki Rejtőné Kovács Adrien. – Nagy a desztinációk közötti verseny, pont ezért van szerepe annak, hogy egyedi értékeinket minél szélesebb körben ismertté és vonzóvá tegyük. Egy vendégház szerényebb költségvetésű, az előírások visszafogottabbak, így ha azt jól, szívvel-lélekkel, egész évben működtetik, keresetté válik, akkor meg lehet élni belőle.

(A borítóképen: Nyertes pályázatok, megítélt összegek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában