fejlesztés

2020.07.10. 12:30

Új bölcsőde épülhet Hernádnémetiben

Horváth Imre

Forrás: Hernádnémeti Polgármesteri Hivatal

A Magyar Kormány internetes oldalán jelent meg azoknak a bölcsődei fejlesztési programoknak a listája, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter támogatásra javasol. Ezek között egyetlen megyénkbeli projekt szerepel, méghozzá Hernádnémetié.

A településen ugyan működik egy kétcsoportos, 24 férőhelyes bölcsőde, illetve egy három csoportszobás 19 férőhelyes minibölcsőde, azonban több szempontból is más megoldást szerettek volna találni a hosszú távú működésre, miközben a férőhelyeket is bővíteni kellett.

– A jelenlegi bölcsőde maximális kapacitáson működik, viszont nem lehet az épületet a telek sajátosságai miatt bővíteni. A minibölcsődénél pedig az a probléma, hogy az épület egyházi tulajdonban van, és jövőre vissza kell adnunk, tehát ott nem tudna a szolgáltatás tovább működni – mondta dr. Orosz Zsolt, Hernádnémeti polgármestere.

El kellett tehát gondolkodni azon, hogy miként lehet egy telephelyre költöztetni a bölcsiseket, ahol bőven elférnek. Így vetődött fel a gondolat, hogy a település óvodája mellé épüljön egy teljesen új bölcsi, itt ugyanis bőven van hely az épület és a hozzátartozó udvar kialakítására. Ez azonban önerőből nem sikerülhetett volna, így 2019-ben kormányzati támogatásra pályázott az önkormányzat – mint mostanra kiderült, sikeresen.

Egy négycsoportos, 48 férőhelyes bölcsőde valósulhat meg, ami azt jelenti, hogy az eddigi gyereklétszám még emelkedik is öttel. Erre szükség is van, ugyanis a településen emelkedő számot mutat a házasságkötések és a gyerekszületések száma, miközben egyre több a más településekről, főleg Miskolcról beköltöző családoké is, illetve máshol élő szülők is hordják a gyermeküket Hernádnémeti bölcsődéjébe, óvodájába és iskolájába.

Éppen ezért vesz részt a település az Esély Otthon programban, amelynek keretében bérlakásokat alakítanak ki fiatal házasok számára. Mint dr. Orosz Zsolt elmondta, nem kizárt, hogy a jelenlegi bölcsőde épülete is bérlakásoknak ad majd helyet, ha megépül az új.

(A borítóképen: A leendő bölcsőde látványterve)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában