vízminőség

2020.07.18. 16:00

Romlott a vízminőség: lezárták a Szinva-forrást

A Mivíz Kft. ellátási területén jelenleg is zavartalan, folyamatos az ivóvízellátás.

Szaniszló Bálint

Fotó: Kozma István

Miskolc város vízellátását nyolc rendkívül sérülékeny karsztforrás – köztük a lillafürediek – biztosítja.

A források vízutánpótlása úgynevezett karsztjáratrendszereken keresztül történik, melyekbe hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék esetén a felszínről szennyeződések mosódhatnak be, ez pedig vízminőségromlást okozhat.

Automata zárja ki a rendszerből

A Mivíz Kft. monitoringrendszere folyamatosan figyeli a vízminőség változásait, és ha kell, riasztást küld, legrosszabb esetben kizárja az adott forrást a rendszerből. Ilyen évente akár többször is előfordulhat, ha sok eső esik. A mostani forráskizárás nem egyedi eset, az okozója egy régóta fennálló probléma. A Szinva-főforráshoz tartozik a legnagyobb vízellátási terület a problémás vízműtelepek közül, ugyanis ez a forrás gondoskodik közvetlenül Lillafüred, Alsó- és Felső-Hámor területének vízellátásáról. Az elmúlt három évben a csapadékmennyiség jelentős emelkedése miatt a lillafüredi területen elhelyezkedő forráscsoportból az Anna-forrást 81 napra, a Felső-forrást 236 napra, a Szinva-főforrást pedig 146 napra kellett kizárni.

Az elmúlt években gyakran vált szélsőségessé az időjárás, rövid idő alatt rendkívül sok eső esett több esetben is. Míg 2018-ban még 55 mm lehullott csapadék miatt kellett beavatkoznia a rendszernek egyes források lezárásával, 2019 júniusában már 72 milliméternyi eső esett a forráscsoport vízgyűjtő területén mindössze 2-3 óra alatt; idén, június 26-án pedig már 98 mm, azaz két hónapnyi csapadék esett 5-6 óra alatt. Ebből is látszik, hogy a normál mennyiségű csapadék esetén kiválóan funkcionáló karsztvízbázis ilyen terhelés esetén már nem képes a megfelelő ivóvízminőség folyamatos fenntartására.

A lillafüredi Szinva-forráscsoport biztosítja Lillafüred, valamint Felső és Alsó-Hámoron kívül Miskolc nyugati részének vízellátását, illetve a Borsodvíz Zrt.-nek átadva Bükkszentkereszt és Répáshuta ivóvizét.

Heves esőzések miatt

A nem sokkal korábbi heves esőzések miatt július 11-én a monitoringrendszer vízminőségromlást érzékelt, és lezárta a Szinva-forrást. Ilyen esetben az egyedüli megoldás a teherautóval, lajtos kocsival történő ivóvízszállítás és medencetöltés a folyamatos, zavartalan szolgáltatás fenntartása érdekében. Jelenleg is 7-9 jármű dolgozik folyamatosan annak érdekében, hogy a lakosság vízigényét ki tudják elégíteni.

A Mivíz Kft. ellátási területén jelenleg is zavartalan, folyamatos az ivóvízellátás.

Az ivóvíz fogyasztás előtt nem igényel semmilyen kezelést, minősége megfelelő, és nyugodtan fogyasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában