A tiltás a megoldás?

2020.07.11. 17:30

Nem ivásra van a közterület

Helyi rendeletekkel tudják szabályozni az utcai italozást.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Játszótereken, parkokban gyűlnek össze a fiatalok „alapozni”, mielőtt belevetnék magukat az éjszakába a hétvégéken. A szórakozóhelyek záróráját követően szívesen térnek vissza ezekre a helyekre – olykor öntudatlan állapotban –, hogy a frissen vásárolt vagy még megmaradt alkoholt elfogyasszák.

A jelenség máshol sem ismeretlen. Siófokon például teljes közterületi alkoholtilalom elrendelése merült fel ötletként. Megoldást jelentene-e a szabályozás megyénkben?

Segít a kamerarendszer

„Városunkban a közterületen való szeszesital-fogyasztással kapcsolatos szabályokat a közterületek rendjéről szóló önkormányzati rendelet tartalmazza, miszerint tilos a szeszes ital fogyasztása a város közterületein, közforgalmú járműveken, a közönség számára nyitva álló középületekben, közösségi létesítményekben, helyiségekben, beépítetlen ingatlanokon, illetve építési, felújítási vagy bontás alatt álló, nem lakott épületekben, amelyek bárki által megközelíthetőek. A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai rendszeresen ellenőrzik Miskolc területén a szabálysértő módon történő közterületi szeszesital-fogyasztást.

A belvárosban minden hétvégén, az esti és éjszakai órákban, a Miskolci Önkormányzati Rendészet és a Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai közösen általános közbiztonsági ellen­őrzéseket tartanak a szórakozóhelyek környezetében, tereken és parkokban. Ezen ellenőrzéseket is képes támogatni a térfelügyeleti kamerarendszer. Ha a képek segítségével bizonyítható a szabálysértés, értesítik a közelben lévő gyalogos járőröket, akik intézkedni tudnak. Ez lehet figyelmeztetés, helyszíni bírság, vagy szabálysértési feljelentés” – válaszolta kérdésünkre a Miskolc önkormányzatának sajtóosztálya.

A büntetés tételei

A helyszíni bírság ötezer forinttól ötvenezerig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén hetvenezer forintig terjedhet.

A szabálysértési eljárás lefolytatása 2020. március 1-től a rendőrség hatáskörébe tartozik. Fiatalkorúakkal (14 és 18 év közötti) szemben is indulhat eljárás, de esetükben a pénzbírság legmagasabb összege ötvenezer, a helyszíni bírság legmagasabb összege pedig huszonötezer forint lehet. Fiatalkorúval szemben pénzbírságot vagy helyszíni bírságot csak akkor lehet kiszabni, ha a fiatalkorú annak megfizetését vállalja. Helyszíni bírság törvényes képviselő jelenléte nélkül nem szabható ki – tették hozzá.

Helyi rendelet

Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere megkeresésünkre elmondta, településükön még nincs helyi rendelet a közterületeken való alkoholfogyasztás szabályozását illetően, de megkezdték az előkészületeket ennek bevezetésére. „Parkok és játszóterek felújítását tervezzük, így mindenképp fontos lenne, hogy ne oda gyűljenek, ne ott szemeteljenek a késő estig tivornyázók.

Nem teljesen lokális a probléma, járási székhelyként a szomszédos településekről is érkeznek bulizni vágyók hozzánk, nagy átlagban a hétvégi napokra koncentrálódik ez. Reméljük, hogy a helyi rendelet megalkotásával visszaszoríthatjuk azt, ami esetleg most gondot okoz” – mondta a városi vezető.

(A borítóképen: Közterületi ellenőrzés a miskolci éjszakában)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában