felvételi

2020.07.04. 20:00

Még pár napig módosíthatnak a felvételizők

A jelentkezés sorrendje július 9-éig módosítható a felsőoktatási intézményekbe.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Sorrendet módosítani ugyanis csak egyetlen alkalommal lehet. Vagyis aki megtette, később már nem módosíthat újra, hiába gondolja meg magát közben Csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni, vagyis új képzést nem lehet megjelölni vagy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot módosítani. Kivéve, ha egy már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját szeretné valaki felvenni. Vagyis ha a jelentkezéskor csak az állami ösztöndíjas formát jelölte meg, lehetősége van a költségtérítéses párját is hozzáadni. Akkor mindenképpen jó döntés a változtatás, ha nem azok a képzések szerepelnek a listában elsőként, ahová a leginkább szeretne menni a fiatal.

Így tett Eszter is, kolléganőnk lánya, meggondolta magát.

Rájött, azt jobban szeretné

Az eredetileg felállított sorrendben két egyetemet megcserélt. Az első két helyen nem változtatott, mert alapvetően építészmérnök szakra szeretne leginkább felvételt nyerni – mondta. Azonban a negyedik helyről felkerült a harmadikra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakja, ahová valószínűleg elég lesz a pontja, és biztos felvételt remél. Ott van még a listán a Budapesti Corvinus Egyetem turizmus-vendéglátás szak és az ELTE germanisztika is. Mindenki a listájában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol a felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt, ezért hasznos lehet felcserélni a szakokat akkor is, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában