lepusztult őspark

2020.07.07. 19:00

Gyalázatos állapotok Tapolcán

A miskolctapolcai park – egyelőre – nem méltó az európai hírű fürdőkörnyezethez.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Idén befejeződik a Miskolcot az élményfürdőzés európai térképére felhelyező komplexum, amely – a remények szerint megsokszorozza az ide érkező vendégek számát. A miskolctapolcai környezet azonban – sok tekintetben – egyelőre nem méltó a fürdőkörnyezethez.

Egyre rosszabb a helyzet

Elszáradt fák, gondozatlan gyep, üresen árválkodó tájékoztatótábla megcsonkított padok, használhatatlan gyalogoshíd. Csak néhány sebtében összegyűjtött probléma, amely jellemzi jelenleg a miskolctapolcai ősparkot.

Az egyre inkább újjáéledő idegenforgalom közepette megkérdeztünk néhány sétálót.

A Dunántúlról érkező Kiss család nem először jár Miskolctapolcán. Mindig valamelyik olcsóbb szállodában, vagy panzióban szállnak meg, mert számukra nem az effajta kényelem a lényeg, hanem a fürdőzési lehetőségek. Nagyon tetszik nekik, hogy egymás közelében ott a barlangfürdő és a strand. „Mindig a gyerekek döntik el, hová menjünk. Persze rossz időben inkább a barlangfürdőt választjuk – mondta az anyuka. A apa hozzátette, hogy elsétáltak a fürdőépítés felé és nagyon remélik, hogy jövőre már azt is használni tudják. „A gyerekeknek biztos tetszeni fog a csúszdapark” – tette hozzá az édesapa.

Elmondták, hogy szívesen sétálnak a parkban és nem maradhat ki a csónakázás sem a tóban. Nagyon kedvesnek találják a környezetet, de az a tapasztalatuk, hogy egyre rosszabb állapotban van a park és a tó környéke. Ráférne a megújítás…

Szebb jövőt ígérő tervek

A város – még az előző önkormányzat idejéből kiindulva – két pályázatot is elnyert a miskolctapolcai viszonyok javítására. Az egyik a Zöld város kialakítása Miskolctapolca akcióterületen című, amely 903 millió forint értékű, a másik pedig a Miskolctapolca turisztikai fejlesztése elnevezésű 628 millió forinttal. Utóbbiban a Miskolci Görögkatolikus Egyház a konzorciumi partner.

A projektek tartalmazzák a Barabits sétány felújítását, a sétányon info- és szolgáltató pavilon jellegű épület kialakítását, a Barabits és a Pazár sétányok közötti területen új játszótér kialakítását, a Csónakázó-tó rehabilitációját (iszapmentesítés, bemosódás elleni védelem, partfal rekonstrukciója, vízépítési műtárgyak felújítása, kert- és tájépítészeti beavatkozások), a csónakház és szolgáltató egység kialakítását a szigeten, a Csónakázó-tónál lévő híd megújítását, a déli (Dehmel Nándor sétány) gyalogos sétány felújítását, komfortpont kialakítását.

A másik projekt révén a csónakázó tavon zenélő, fényjátékkal ellátott szökőkutat alakítanak ki, a helyi védettséget élvező parkot megújítják, gyűjteményes kertet alakítanak ki. Ebben a projektben szerepel az Akropolisz Szabadtéri Színpad infrastrukturális fejlesztése is.

Szeptember elején írják ki a kivitelezési közbeszerzési pályázatot. Várhatóan 2021. év elején a kivitelezés elindulhat, amelynek becsült időtartama 12 hónap.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában