fiatalok

2020.07.03. 08:30

Generációnként más a fontossági sorrend

Jelentős különbségek vannak a generációk képviselőinek munka­keresési szokásai között.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A munkahely kiválasztása során a korosztályok eltérő igényekkel, prioritásokkal rendelkeznek, különböző módokon reagálnak a munkáltatók által támasztott feltételekre. Az Y generáció – akik 1980–1994 között láttak napvilágot – aktív munkavállalóként csak később jelenik meg a munkaerőpiacon. Sokan 25–30 éves korukban is a családjaikkal élnek, igénybe veszik az otthon nyújtotta komfortot, amíg ők az egzisztenciájuk megteremtésén dolgoznak. Szabó Zoltán, a British Telecom ügyvezetője szerint már megváltoztak a munkavállalóval szembeni elvárások. Úgy gondolja, hogy manapság másképp kell motiválni az alkalmazottakat, hogy több évre elköteleződjenek a cégek mellett. Arra a kérdésre, hogy mit keres egy Y generációs a munkavállalás során, a korosztály képviselői adják meg a választ.

Korrekt főnökség és fizetés

B. Judit számára mindenképp fontos a kölcsönös megbízhatóság, állandóság. „Szeretném, ha lenne lehetőségem feljebb lépni azon a bizonyos ranglétrán, amennyiben megfelelő minőségben végzem a munkám. Lényeges, hogy ne egy irodában üljek napi 8 órában, mindenképp fontos a változatosság, ami, mint tudjuk, gyönyörködtet. Saját tapasztalatból mondom, hogy a korrekt főnökség meg tudja könnyíteni az ember dolgát a váratlan helyzetekben. Amikor családi problémák miatt nem tudtam dolgozni, nagyon jólesett, hogy támogatást tapasztaltam részükről. A kollégák közötti jól kapcsolathoz szerintem elengedhetetlenek a csapatépítő programok.

A mi cégünknél ez egy évben kétszer adódik meg. Székesfehérváron van a központ, de az ország számos területéről érkezünk a programokra.”

Azt kéri, ami jár

„A fizetést illetően úgy gondolom, nem akarok többet, mint ami az elvégzett munkám után jár. Ha nem tudnak céges autót biztosítani sem gond, de akkor fizessék a sajátunk használata során felmerülő amortizációt. Mivel én gyakran megyek terepre, így számomra fontos a munka-, illetve védőfelszerelés is, amit szintén a cégünk biztosít a dolgozóknak. Ami talán mindenképp megemlítendő: a vezetőség adjon a dolgozók véleményére, hiszen ők tapossák azt a bizonyos malmot, fontos az ő meglátásuk is a cégek, vállalkozások jövőjének alakulásában.”

Fontos a stabilitás

Klenovszky Dóra számára az álláskeresésnél a munka és az elvégzendő feladatok élveznek prioritást. „Alapvetően fontosnak tartom, hogy végzettségemnek megfelelően tudjak elhelyezkedni, és szeressem azt, amit csinálok, illetve hogy csapatban dolgozhassak. Ezenkívül lényeges a jó, kellemes munkahelyi légkör, hogy mind a vezetőséggel, mind pedig a kollégákkal jól ki lehessen jönni, és ne gyomorgörccsel menjek be nap mint nap dolgozni. Számomra meghatározó még, hogy az adott munkahelyen legyen feljebb lépési lehetőség, támogassák a szakmai fejlődést és kihívásokkal teli legyen a munkaköröm. Persze nem utolsósorban számít a fizetés is, ami akkor kielégítő, ha nem csupán a minimális színvonal megtartásához elegendő.”

Mindketten szerencsésnek érzik magukat, amiért olyan helyen dolgozhatnak, ami a legtöbb általuk fontosnak vélt kritériumnak megfelel, ha most kerülnének álláskereső helyzetbe, mindenképp a fent említett szempontoknak megfelelően választanának.

(A borítóképen: Az Y generáció számára kiemelten fontosak a közösségi kapcsolatok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában