strand kivitelezés

2020.07.24. 11:30

„Fürödjünk sokáig a sikerben!”

Mérföldkőhöz érkezett a miskolctapolcai négy évszakos strand kivitelezése. Bokrétaünnepet tartottak.

Nyikes Zita

Fotó: Ádám János

Kormányzati támogatással, 13,7 milliárd forinttal valósul meg hazánk egyik legexkluzívabb négy évszakos fürdőjének a kivitelezése Miskolctapolcán. A tegnapi bokrétaünnepen elvileg a legmagasabb pont elkészültét ünnepelték az építtetők és az építők.

A rendezvényen jelen volt Kiss János, a miskolctapolcai fürdő és környezet fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, Veres Pál, Miskolc polgármestere és Juhász Szabolcs, a Magyar Turizmus Ügynökség turizmus szakmai igazgatója. Valamint ország­gyűlési és önkormányzati képviselők mellett a kivitelezésben részt vevők.

Befektetés

– Erről a jelképes magaslatról egy új világra nyílik kilátás – kezdte köszöntőjét Kiss János. – Egy olyan világra, amelyben Miskolc végre ledolgozhatja azt a versenyhátrányt, amibe még a szocializmusban kijelölt szerepe kényszerítette. Ennek a hamis szerepnek az elmúltával hosszú évekig kellett küzdenünk azzal, hogy nem tudtuk négy évszakossá tenni a miskolci fürdőszezont és turisztikai idényt.

A miniszterelnöki biztos beszédében kifejtette: a világot nem mindig egyformán nézzük, de a világnézet annál helyesebb, minél inkább a jövőbe tekint. Kiemelte, bízik abban, hogy a létesítmény, ami itt a szemünk láttára nő ki a földből, hosszú távon önbizalmat, anyagi és lelki erőt ad, amely segíthet abban a hosszú távú nemzeti célkitűzésben, hogy Magyarország és benne Miskolc egész Európa leggyorsabban fejlődő és legbiztonságosabb helye legyen.

Kiss János idézte Miskolc egykori polgármesterének, Szentpáli Istvánnak a döntését, amikor 1907-ben földterületet vásárolt Miskolcnak Tapolcán, amely akkor még nem volt Miskolc része.

Siker a víz által!

– De létezett a polgármester jövőbe látása, és ez helyesnek bizonyult. Az a tizenhárommilliárd forint, amit a magyar kormány Miskolcra küldött azért, hogy ez az új élményfürdő felépülhessen, nem ajándék volt, hanem ugyanilyen jövőbe látás és befektetés, hangsúlyozta Kiss János. – Olyan mértékű forrás és befektetés, ami legutóbb 1941-ben érkezett Tapolcára, amikor elkészült a nyitható tetejű barlangfürdő, az úgynevezett fürdőpalota, ami akkor az európai fürdőkultúra élvonalába tartozott.

Végül idézte azt a latin mondást, amellyel a fürdőzni járó rómaiak köszöntötték egymást: sanitas per aquam, vagyis egészség a víz által. Kiss János úgy fogalmazott, mi, miskolciak azt mondhatjuk egymásnak: successum per aquam, vagyis siker a víz által.

– Azt kívánom magunknak, hogy fürödjünk még sokáig ebben a sikerben – zárta gondolatait a miniszterelnöki biztos.

Veres Pál polgármester megköszönte az előző városvezetésnek a fürdőfejlesztést előkészítő munkát, a kormánynak pedig a támogatást. Hozzátette: Miskolcon kiemelt szerepe van a turizmusnak, amely stratégiában is megfogalmazódik és abban is, hogy a külföldi vendégek számát szeretné növelni a város, ahogy az itt töltött vendég­éjszakák számát is.

– Az előzetes tervek szerint a tervezettnél korábban elkészül a fürdő, és már télen vendégeket is fogadhat – fogalmazott Veres Pál.

Fejlesztésekkel előre

– Öröm, hogy egy turisztikai fejlesztés elkészül vagy olyan fázisba kerül, hogy tudunk ünnepelni – kezdte köszöntőjét Juhász Szabolcs szakmai igazgató. Mint fogalmazott: hazánkban a turisztikai fejlesztések nem álltak le, jelenleg is közel száz attrakciófejlesztés van folyamatban.

– Még magasabb fokozatra kapcsolunk. A gazdasági válságból fejlesztésekkel, adócsökkentéssel lehet kilábalni. A megszorítások csak mélyítik a válságot – mondta Juhász Szabolcs. Azt is kifejtette, hogy Miskolcon a turizmusban minőségi váltás következik be, hiszen az új fürdőberuházás olyan lehetőséget kínál, amelyet Miskolctapolcának ki kell használnia.

– A kihívásokat jelentő hónapokban sokat tanultunk. Összefogásra van szükség, amelyhez a kormány minden támogatást megad – fogalmazott Juhász Szabolcs.

(A borítóképen: Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Juhász Szabolcs, Kiss János és Veres Pál a bokrétaünnepen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában