érdekesség

2020.07.23. 09:00

Értékes rajzok a limlom között

A miskolci művésztelep nagyjainak elfeledett alkotásait találták meg a Zsarnain.

Hajdu Mariann

Fehér Sándor előadóművész egy régi munkásmozgalmi, általa is ismert neves borsodi festő-grafikusok rézkarcait tartalmazó albumra bukkant, melyet meg is vásárolt a miskolci Zsarnai-piacon.

Fotó: Ádám János

Kultúrtörténeti érdekességet talált a sok limlom között a miskolci Zsarnai piacon Fehér Sándor zenész, bábművész. Fillérekért árulták az albumot, holott egy korszak nívós és elismert művészeinek rézkarcait tartalmazza.

– „Borsod-megye munkásmozgalmi története II.”, ez a címe a nagy, piros bőrkötésű albumnak, ez tartalmazza a 21 darab 50-szer 40 centis rézkarcot. Valószínű, az eredeti nyomatok lehetnek, hiszen nincs sorszámuk – mondja.

A művésztelep nagyjai

Végignézzük a grafikákat. Az alkotók: Barczi Pál, Feledy Gyula, Mezei István, Lenkey Zoltán, Pető János, Tóth Imre. A miskolci művésztelep nagyjai. A művek szignói alapján arra következtetünk, hogy 1979-ben készülhettek a rézmetszetek, valószínű, a Tanácsköztársaság 60. évfordulójára rendelhették őket. De egyetértünk abban Fehér Sándorral, hogy mindenféle propagandát nélkülöznek.

– Művészeti alkotás mindahány. Hiába az államosítás, az első május elseje vagy például a diósgyőri vasgyár munkásainak első jelentős megmozdulása a témája

a rajzoknak, hangulatuk van. Az adott témáról szólnak, meg nem is szólnak arról – fogalmaz.

Elárulja, első pillanatban el is siklott volna a figyelme a rajzok fölött, ha nem fedezi fel Lenkey Zoltán nevét néhány alkotáson.

– Lenkey Zoltán fiával, Gáborral egy osztályba jártam. 1976-ban költöztünk a belvárosba, akkor épültek a Dankó Pista utca paneljei és a Vörösmarty általános iskola. A felső tagozatot ott kezdtem. Remek rajztanárunk volt, Tátrai Teréz, aki nagyon jó rajzszakkört hozott össze. Ő volt az első, akinek köszönhetem a művészi pályát. 1977 tavaszán mint rajzszakkörösök, meglátogattuk Lenkey Zoltán műtermét. Máig ható élmény volt. Úgy kezelt bennünket, mint kis festőnövendékeket, megmutatta, beszélt aktképeiről, úgy csüngtünk a szavain, mint a karácsonyfadíszek. Aztán készítettünk egy rézkarcot. Egy kis méretű rézlemezt bekormozott nekünk. Elkészítettük a grafikát, majd megmutatta a rézkarckészítés további menetét. Mindegyikünknek nyomtatott egyet belőle. Sajnos már nincs meg.

Először csak a három Lenkey-képet és egy Feledyt vett meg, mondja Fehér Sándor. Aztán a hétvégén még mindig megvolt a mappa többi része. Csak azután tudták meg, hogy mire bukkantak, miután hazavitték a teljes anyagot, és megnézték a neten, hogy kik is az alkotók.

Azokban az években volt a miskolci művésztelep fénykora. Itt jött létre a Miskolci Grafikai Műhely, tevékenységük révén a magyar grafika rövidesen nemzetközi szintre emelkedett. A most előkerült mappa képeit alkotó művészek a műhely nemzetközi hírű alkotói voltak. A művésztelepről indult a sokszorosító grafika seregszemléje, az Országos Grafikai Biennálé (1973-tól), amely 2008-ban triennálévá alakult, azaz háromévente rendezik meg.

– Mi lehetne a sorsa a képeknek? – kérdezzük.

– El tudnék képzelni belőlük egy kiállítást – mondja Fehér Sándor. – Érdemes lenne újra feleleveníteni a mostanában kevésbé emlegetett művészek nevét.

(A borítóképen: Fehér Sándor a rézkarcokkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában