Nyugdíj

2020.07.02. 17:00

A nyugdíj melletti munka járulékmentes

Kedvezően változnak a nyugdíj mellett végezhető munka feltételei július 1-jétől.

Detzky Anna

Az öregségi nyugdíj mellett bármilyen jogviszonyban szerzett kereset júliustól járulékmentessé válik. A munka törvénykönyve szerint szabályozott munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasnak csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell megfizetni a kereset után, a munkáltató pedig mentesül a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás fizetése alól.

Ha a nyugdíjas nem munkaviszonyban, hanem más, például vállalkozói, megbízási jogviszonyban dolgozik, akkor 2020. június 30-áig a jelenleg hatályos szabályok szerint fizeti az előírt járulékokat a nyugdíj mellett szerzett, járulékalapot képező jövedelme alapján. Így 2021-ben még részesülhet a kereset alapján hivatalból megállapítandó nyugdíjnövelésben. A 65 év felett dolgozó háziorvosokra is az utóbbi eset igaz.

Több marad a zsebben

– Sok idős kollégámhoz hasonlóan betéti társaság formájában, magánvállalkozóként folytattam az orvosi munkámat, miután nyugdíjas lettem. Sajnos nincs utánpótlás a fiatal korosztályból – mondta a lapunknak Török Lajos, nyugdíj mellett dolgozó háziorvos. – Július 1-jétől nem kell sem nyugdíjjárulékot, sem egészségbiztosítási járulékot fizetnem az új kormányrendelet szerint. Korábban az életem jó részét közalkalmazotti státuszban töltöttem mint munkavállaló, ezért később sem igazán volt acélos a nyugdíjam. A kilencvenes évek elején mentem nyugdíjba, és csak vállalkozóként érte meg folytatni. Most viszont jól járok, többet tudok majd vásárolni. A kisnyugdíjasokat különösen rosszul érinti a gazdasági recesszió és hogy az árak megemelkedtek, ugyanis a nyugdíjak egyáltalán nem követik az inflációt. Örülök neki, hogy legalább egy picit kompenzálódik a nyugdíjak devalválódása is. Összességében ezt egy tiszteletre méltó intézkedésnek tartom a kormány részéről.

(A borítóképen: Fekete Lászlóné munka közben)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában