Vasgyár 250

2020.07.11. 19:30

A letűnt kohászat ereklyéi

Az 1895-ben készült vízfestmény a vasgyár akkori állapotát mutatja be. Ma kincsnek számít.

Hegyi Erika

20200309 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Egykori kohászat teljes vasgyári gyártelepét bemutató makett. képen: Gergely András, Marosváry István, Simon Gábor, Vilez Lajos, Balogh Attila, a kohászat egykori vezetői és dolgozói

Fotó: Ádám János

Makettek, festmények, modellek, diorámák. Számos ereklye őrzi még ma is a 250 éves diósgyőri kohászat emlékét Miskolcon és Felsőhámorban. Hogy melyek a legérdekesebbek és legértékesebbek, azt dr. Harcsik Béla, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteményének muzeológus-intézményvezetőjétől tudtuk meg.

Gyártelep kicsiben

A Kós-házban őrzik például azt a makettet, amin a teljes gyártelep kicsinyített mása megtalálható. Ez 2-szer 1,2 méter területű. Rajta van az igazgatósági hivatalház, a különböző gyáregységek és a kohászat körül épült lakótelep egy része.

– Amikor megtörtént a kohászat többlépcsős felszámolása, a makettet az Észak-Keleti Átjáró mentette ki a hivatalházból. Szerettük volna ebben az évben helyrehozni, találtunk is egy modellkészítő fiatalembert, már csak támogatók kellettek volna, hogy fedezni tudjuk a költségeket. A járvány azonban közbeszólt. Amikor megvizsgáltuk és részben rekonstruáltuk a makettet, kiderült, hogy készítése a ’80-as évek közepe táján fejeződhetett be. Amikor ugyanis felragasztottuk a lepergett épületeket, észrevettük, hogy azok, amelyek ’82 után épültek más színűek voltak, mint a korábbiak – mesélte Harcsik Béla.

A felsőhámori kohászati múzeumban is sok olyan kincs található, melyek a diósgyőri kohászat emlékét őrzik. A legértékesebb ezek közül az az 1895-ben készült, papíralapú vízfestmény, mely a vasgyár és környéke akkori állapotát mutatja. A kép az 1896-os millenniumi világkiállításra készült.

Ma is működnek

– A mai napig fel lehet ismerni rajta olyan épületeket, amelyek még ma is megvannak. Például a konzumot, a régi igazgatósági hivatalházat és egy-két lakóépületet. De ezenkívül több működő modell is található a múzeumban. A gyár vezetése annak idején megbízta a mérnököket, technikusokat és szobrászokat, hogy építsék meg a gyárban található gépek makettjeit. Van működő nagyolvasztónk, olvasztókemencéink, vannak nagy kalapácsaink és henger­állványaink, olyan működő modellek, amelyek élethűen illusztrálják, hogy hogyan készül több lépcsőben a vas­ércből hengerelt áru. Ezekkel egy időben készült több mint egy tucat dioráma is, mely szintén a kohászat történetét mutatja be, egészen az őskortól. A kohászati múzeumot 1950-ben hozták létre, 1960-ban nyílt meg az első állandó kiállítás, akkor még a vasgyári lakótelepen található vendégházban, majd 1970-ben, a vasmű 200 éves évfordulóján költözött a mostani helyére, Felsőhámorba. Ez az épület egyébként maga is unikális, hiszen 1779-ben épült, és innen irányították a gyárat – sorolta a szakember.

A vaskohászat és gépgyártás iránt érdeklődőknek érdemes ellátogatniuk a Miskolcon a Bartók Béla utca 1. szám alá, ahol az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány emlékháza található. Ott további értékes makettek, terepasztalok és emléktárgyak várják az érdeklődőket.

(A borítóképen: Készül a makett rekonstrukciója a Kós-házban)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában