az élen

2020.06.14. 17:30

Világranglistán a Miskolci Egyetem

A listán szerepelni igen jó ajánlólevél, fogalmazott az intézmény rektorhelyettese.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

A Miskolci Egyetem is felkerült a felsőoktatási intézmények átfogó világranglistájára, az úgynevezett Quacquarelli Symonds (QS) 2021-es rangsorára. Ez többek között azért hatalmas eredmény, mert a topegyetemeket felsorakoztató weboldalon a világ bármely országából tájékozódhatnak a leendő hallgatók, hogy melyek azok a felsőoktatási intézmények, amelyek közül érdemes választani.

Prof. dr. Kékesi Tamás, a Miskolci Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettese elmondta: a ranglistán szereplő felsőoktatási intézményeket több szempontból vizsgálták. A londoni Quacquarelli Symonds szakemberei 2004 óta minden évben elkészítik a világ felsőoktatási intézményeinek listáját. A Miskolci Egyetem 2020-ban már felkerült a világ legjobb 500 felsőoktatási intézménye közé a gépészmérnöki képzésével, most azonban már az átfogó (2021-es) világranglistán is szerepel. Ide egyébként 8 magyar egyetem jutott be.

Hat szempont

A rektorhelyettes vázolta: a világrangsor összeállítói hat szempont alapján osztályozták az intézményeket. A legnagyobb mértékben (40 százalékban) az egyetemi világban szerzett elismertségi megítélés volt a döntő szempont. A tudomány világának szakértői, több mint százezren, véleményezték a világ felsőoktatási intézményeit az oktatás és kutatás színvonalát illetően, és ez alapján rangsorolták az intézményeket.

A második fontos szempont (20 százalékban) az oktatók és hallgatók aránya volt, de ugyanilyen súllyal esett latba az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága is.

Fotó: Kozma István

Emellett mérvadó volt (10 százalékban) a munkaadók véleménye, akik értékelték az egyetemeket az általuk kibocsátott munkavállalók felkészültsége, eredményessége, rátermettsége alapján.

A további rangsorolási szempont (5-5 százalékban) pedig a külföldi oktatók és hallgatók aránya volt.

Minőséget jelent

Kékesi Tamás hangsúlyozta azt is, hogy a legrangosabb egyetemek közé bekerülni nemcsak a leendő hallgatók szempontjából fontos, hanem a leendő partnerek miatt is.

Vannak ugyanis kutatási projektek, amelyeket több ország kutatói együtt folytatnak, és a pályázatot is ennek megfelelően kell benyújtani. Van, amikor különböző európai országok egyetemeinek kell együttműködniük, de olykor Európán kívüli országokat is bevonnak a közös munkába. Ezenkívül cserehallgatókat tudnak egymás egyetemére küldeni a partnerségeben lévő egyetemek, valamint közös, tudományos cikkeket írnak és publikálnak, sorolta a rektorhelyettes.

Hozzátette: a világrangsorban szerepelni minőséget jelent, és a partnert kereső, nyugati egyetemek ezt a kapcsolat kialakítása és a közös pályázás előtt feltétlenül vizsgálják.

– Ez igen jó ajánlólevél! – fogalmazott. – De a listára felkerülni egy folyamat eredménye. A Miskolci Egyetem egyre több külföldi partnerrel dolgozik együtt, egyre több külföldi hallgatónk van, egyre több helyen járunk a nagyvilágban, ahol intézményünket hirdetni tudjuk. Hangsúlyt fordítunk a tudományos tevékenységünket igazoló publikációkra, konferenciákra, hogy a Miskolci Egyetem neve minél több helyen forogjon, minél több ember ismerhesse meg. Ezen a téren óriási fejlődés történt az utóbbi években. Az intézmény vezetése erre törekedett is, de mindez nem volt elég. Fel kellett venni a kapcsolatot a rangsoroló céggel. A legnagyobb ilyen cég a Quacquarelli Symonds. Személyesen voltam jelen olyan rendezvényeken, ahol tárgyalni lehetett velük. Felvettem és tartottam velük a kapcsolatot, adatokat küldtem nekik. A QS-nek tudnia kellett, hogy a Miskolci Egyetem is ott szeretne lenni a nemzetközi listán – sorolta a rektorhelyettes.

Jó példa, hogy miért fontos

Egy valós példát is hozott arra, mennyire fontos a legjobbak között lenni.

– Indonéziában például sok egyetemi oktatónak nincs meg a megfelelő kvalifikációja, ezért ők külföldi egyetemen szeretnék ezt megszerezni. Országuk állama azonban csak akkor biztosít tanulmányi ösztöndíjat számukra, ha olyan egyetemet választanak, amely ott van a QS listáján. Ma már ez kritérium – jelezte Kékesi Tamás.

(A borítóképen: Kékesi Tamás tudományos és nemzetközi rektorhelyettes. Az egyetem vezetése sokat tett azért, hogy intézményük ott legyen a világrangsorban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában