kerékpárút

2020.06.25. 10:00

Vegyes a megítélése a kerékpárutaknak

Az esős időjárás, az utak változó állapota is nehezíti a közlekedést a bicajosok számára.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

A város önkormányzata bátorítja az aktív közlekedőket arra, hogy személygépjárműik helyett használjanak kerékpárt a közlekedés során.

– Ami a megyeszékhely biciklis hálózatának bővítését illeti, a legutóbbi években is több ilyen projekt volt előkészítés alatt és jelenleg is folyik a megvalósításuk – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat sajtó osztálya.

Szükség van újításra

– Az önkormányzat további beruházásokat tervez, több útvonal tekintetében készülnek elemzések, számítások és tervek, merre lehet újabb kerékpáros sávokat kialakítani. Mint ismeretes, hamarosan elkészül a Szentpéteri kapuban húzódó, a Bosch – Katalin utca összeköttetését teljessé tevő kerékpárút, és indulás előtt áll a lillafüredi kerékpárút építése is. Véleményünk szerint a kerékpárutak, kerékpársávok, gyalog-kerékpárutak állapota megfelelő. Az ezen felül ismert, a kerékpáros forgalom útirány jelölésére szolgáló kerékpáros nyom a közút aszfaltfelületére van felfestve. Ezek az utak nem mindenhol vannak jó kondícióban, minőségük városszerte változó. Az említett kerékpáros nyomok felújítása miatt az útburkolati jelek felújító festése szerepel az önkormányzat terveiben – folytatták.

– Ha az időjárás engedi, mindennap kerékpárral közlekedem a munkahelyemre – mesélte az Észak-Magyarországnak Pinezits Bálint, tapasztalt kerékpáros. – Egyrészt spórolok a benzinnel és kímélem az autót. Másrészt a tömegközlekedést indokolatlanul drágának találom, 2 havonta változik a menetrend is, folyamatosan olyan járatok szűnnek meg, amire nekem szükségem lenne. Az utak megítélésem szerint több ponton veszélyesek, nem kerékpáros-barát, sok a felesleges kerülő. A felfestések javítása is fontos lenne, mert az autósok nem mindig érzékelik azt, hogy a biciklisnek van elsőbbsége. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a bicajosok ártatlanok. Útról le, járdára fel és fordítva, mégis nagyon sokszor így a leghatékonyabb eljutni A-ból B-be a rossz kialakítás miatt.

(A borítóképen: A biztonság miatt is fontosak a kerékpárutak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában