Trianon 100

2020.06.15. 16:30

Trianon után száz évvel, az összetartozásról

Megemlékezést tartott a nagyközség önkormányzata június negyedikén a trianoni emlékműnél.

Novák Krisztina

Forrás: Taktaharkány polgármesteri hivatal

A rendezvényen a száz évvel ezelőtt történtekre emlékeztető harangzúgással kezdődött.

– Sem Károlyi Mihály, sem Kun Béla idején nem engedték tárgyalóasztalhoz a magyarokat – mondta beszédében dr. Szemán Ákos, Taktaharkány polgármestere. – Horthy Miklós idején már igen, de mindössze egy beszéd erejéig. Apponyi Albert ugyan elgondolkodásra késztette a döntéshozókat, de a végeredményt már nem tudta befolyásolni, és a határainkon kívül került magyarok másodrendű polgárai lettek az utódállamoknak.

A rendszerváltás után

A polgármester hangsúlyozta, Antall József, a rendszerváltást követő első kormányfő gesztusát is, aki lélekben és érzésben tizenötmillió magyar miniszterelnökének nevezte magát. A szónok beszélt a nemzeti összetartozás napjával összefüggésben a kettős állampolgárság intézményéről is: ennek köszönhetően ma már több mint egymillió új állampolgára van hazánknak.

Ezután, az önkormányzat nevében, Vámosi László alpolgármester, Nagy Attiláné képviselő és dr. Béni Gyula jegyző helyeztek el koszorút.

A turulszobornál Nagy Attila karnagy visszaemlékezése után újabb koszorúzás következett, az önkormányzat nevében dr. Szemán Ákos polgármester, Dojcsák Barna és Nemes Dezső képviselők részéről. Őket követte a református egyházközség nevében Fodorné Mészáros Klára lelkipásztor és id. Nagy Attila gondnok.

Taktaharkány is csatlakozott a cserkészek kezdeményezte tűzgyújtáshoz, miközben a jelenlévők Szarka Tamás Kézfogás című dalát, majd a Székely himnuszt énekelték.

(A borítóképen: A megemlékezésre tartók Taktaharkányban a nemzeti zászló mögött vonultak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában