időjárás

2020.06.26. 15:45

Szombaton is várható dörgés és villámlás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársától megtudtuk, hogy a pénteki nap során egy hidegörvény tartózkodik országunk mellett, ami az elmúlt napokban is így volt.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Most ennek a leginkább labilis része, ahol a leginkább kedvezőek a feltételek a viharok kialakulásához, az Alföld keleti fele és az Észak-magyarországi régió.

Jelenleg ezen a területen összpontosul minden, ami ahhoz kell, hogy intenzív zivatarok alakuljanak ki – folytatta Allaga Tamás, meteorológus. – Ehhez még hozzájárul az is, hogy a területen található jelentősebb domborzat – amely nem csak a magyarországi, de a felvidéki részen is megtalálható – is segíti a zivatarképződést. Többek között ez lehet az oka annak, hogy kialakultak olyan zivatarok is, amelyek alig mozdultak el és akár egy óráig is egy helyben álltak.

Szupercellák

A szélviszonyok a magassággal – ha fölfelé haladunk a légkörben – úgy alakultak, amelyek miatt a zivatarcellák forgó mozgást tudnak végezni – tájékoztatott a meteorológus. – Az ilyen speciális zivatarokat hívjuk szupercelláknak. Azért veszélyesebbek, mint az átlagos társaik, mert ezekben jóval hevesebb széllökések, illetve nagyobb méretű jegek jöhetnek létre. Többek között ennek köszönhetően – illetve azért, mert nagyobb számban alakulnak ki most is, illetve a következő órákban is ilyen szupercellák – a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei régióban narancssárga, azaz másodfokú riasztás van érvényben.

Az előrejelzések szerint egészen estig, illetve késő estig még számítani kell ilyen típusú zivatarok kialakulására illetve átvonulására – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. – Éjszaka valamelyest csökkenhet a zivatartevékenység, a legtöbb helyen valószínűleg meg is szűnik, viszont a holnapi nap során ismét az Északi-középhegység tágabb térsége lehet az egyik olyan régió, ami kedvezhet a kialakulásuknak. Szombaton már a maihoz hasonló, intenzív zivatarok nem alakulnak ki, de csapadék illetve dörgés és villámlás aznap még elképzelhető.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársától megtudtuk, hogy hozzájuk egyelőre komolyabb bejelentés még nem érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában