szóbeli érettségi

2020.06.14. 14:00

Szóban is bizonyítottak

Rendhagyó formában zajlanak a szóbeli érettségik.

Bájer Máté

Mocsnik Noémi angol célnyelvi civilizációból érettégizett

Fotó: Bujdos Tibor

A járványhelyzet miatt elmaradt a szóbeli érettségik nagy része: olyan tantárgyakból írnak ki időpontot, amikhez elengedhetetlen a személyes jelenlét. Emellett javítás céljából is szóbelizhetnek a diákok.

Remekül húzott témát

A Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban testnevelésből és két tannyelvű célnyelvi civilizációból tartanak szóbeli érettségit, valamint azok is személyes ismétlővizsgát tehetnek, akik az írásbeli során a 25 százalékos határt nem teljesítették, de elértek legalább 12 százalékot az adott tantárgyból. Madarász Péter igazgató érdeklődésünkre kifejtette, hogy náluk 10-15 diák tesz szóbeli beszámolót: köztük nappali és levelező tagozatos tanulókkal – az utóbbi forma egyébként kifutóban van a Hermanban, a mostani az utolsó ilyen évfolyam.

Kazincbarcikán is tartanak szóbeli érettségiket. Balla Árpád, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatója elmondta, 40-50 tanulót vizsgáztatnak ilyen formában. A testnevelés mellett hittanból is követelmény a személyes jelenlét, ezenfelül a sajátos nevelési igényű (sni) diákok számára is biztosított a szóbeli beszámoló lehetősége.

Takács Anna spanyol célnyelvi civilizációból érettségizett péntek délelőtt.

– A spanyol két tannyelvűsöknek kötelező két tantárgyból idegen nyelven érettségizni. Nekem a matematika volt az egyik, a spanyol civilizáció a másik. Végül remekül húztam témát: a spanyol ünnepekről és Spanyolország földrajzáról kellett beszélnem, ami szerintem jól sikerült – avatott be. Anna elmondta azt is, hogy először izgult, de végül kellemes élményként könyvelte el a rendhagyó beszámolót.

– A tanárok nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Kilencen érettségiztünk aznap betartva a szükséges intézkedéseket – mondta.

Pozitív hozzáállás

– Szóbeli érettségit német nyelven célnyelvi civilizációból tettem – számolt be Eszter, akinek kérésére nem írtuk ki a teljes nevét. – A terem két végén ültünk, előttünk a vizsgabiztos, a jegyzőnk és osztályfőnököm, valamint iskolánk egyik tanára.

Eszter szerint maga a felelet semmiben nem volt másabb, mint a bevett szokás.

– Annyi különbség volt, hogy minden asztalra kiraktak több kézfertőtlenítőt és szájmaszkot is. A hangulat kellemes volt, hiszen a helyzetre való tekintettel mindenki megpróbált pozitív dolgokat, érzéseket közvetíteni a másik felé.

Szokatlan élmény volt

– Német célnyelvi civilizációból tettem szóbeli érettségit, ami azért különleges tantárgy, mert nincs írásbeli része – mesélte el tapasztalatait Ádám, aki szintén nem kívánt teljes névvel szerepelni. – A járvány­ügyi helyzet ellenére is meg kellett tartani a szóbelit, hiszen nekünk ez követelmény a felsőfokú nyelvvizsgához.

Ádám úgy érezte, nem volt feszült a hangulat, de szokatlan élmény volt számára a szóbeli.

– A vizsgáztatók tartották a távolságot, a teremben volt kézfertőtlenítő is. Maszkot már nem kellett viselnem, mivel a fertőzés veszélye elég csekély itt a megyében.

(A borítóképen: Mocsnik Noémi angol célnyelvi civilizációból érettségizett pénteken)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában