Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny

2020.06.15. 11:30

Szárnyalt a kreativitása

Első lett dráma tantárgyból az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen Kiss Kata Boglárka.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

A Herman-gimnázium 11.-es diákja nem mindennapi módon szerzett tudomást a fantasztikus eredményről.

– Igazgató úr hívta föl apukámat telefonon, és azt mondta, ha van szék a közelben, akkor üljünk le. Gondoltam, engem biztosan kizártak a második forduló után, mert nem nagyon vettem figyelembe a szabályokat. Így tudtam meg, hogy megnyertem a versenyt. Örültem persze, de nem túl sokáig. Szép eredmény, de ennyi, kész. Valahogy a saját sikereimnek nem tudok túlságosan örülni – árulja el Bogi.

Papíron rendezett

Mindig is nagyon vonzotta a színjátszás és a színházak világa, folytatja, bár jelenleg nem gondolja úgy, hogy színművész szeretne lenni.

Nem szeret készen kapott tananyagot magolni. A drámaversenyen azonban nagy szerepet kapott a kreativitás, ami neki sokkal jobban megy. Bogi úgy fogalmazott, ezen a versenyen szárnyaltatni tudta a kreativitását. Igaz, a koronavírus-járvány miatt épp a harmadik fordulót nem rendezték meg, pedig épp ezt várta a legjobban. Erre ugyanis egy kis produkcióval is készülnie kellett volna.

– Az első forduló drámatörténelem volt. Szerencsére a feladatok feléhez kreativitás is kellett. Rengeteget rendezhettem papíron, nagyon élveztem. A második forduló is izgalmas volt. Festmények alapján kellett drámát írni. Én Barcsay Jenő Ajtók című festményét választottam. Készítettem egy cselekményvázat és egy párbeszédes jelenetet, amit papíron meg is rendeztem. Írtam hozzá egy novellát, és festettem is. Ez utóbbi nem volt kötelező. De úgy gondoltam, hogy készítek egy plakáttervet, mert szeretem a képzőművészetet – sorolja Bogi.

Elmaradt az egyéni produkció

A harmadik fordulóban improvizációs gyakorlatok vártak volna rá, és a második fordulóban készített pályamunkák megvédése következett volna úgy, hogy dramaturgokkal beszélgetett volna róluk. De mindez elmaradt, csakúgy, mint a várva várt egyéni produkció.

– Egyáltalán nem számítottam rá, hogy ott leszek a legjobbak között a verseny elején. Már az első forduló után azt hittem, hogy ki fogok esni. Elég szigorú vagyok magammal szemben. De amikor megjött az első forduló eredménye, akkor már gondoltam, hogy nem sikerülhet rosszul. Mindenki biztatott, hogy komoly esélyem van a győzelemre, de nem éltem bele magam túlságosan, inkább megpróbáltam felkészülni az esetleges kudarcra. – teszi hozzá Bogi.

Ének és gitár

Nagyon érdekli a zene is, mondta el. Énekelni és gitározni tanul az Egressy Béni Zeneiskolában. Tervei között szerepel a színművészeti pálya, de most még nem tudja, hogy meg merje-e próbálni.

– Annyi drámaelméletet és drámatörténelmet tanultam az elmúlt hónapokban, hogy már álmaimban is a tragikus triász szaval nekem Lovasi-dalszöveget. Most olyan korszakomat élem, amikor nem szeretnék túlságosan a középpontban lenni, megmutatni magam az embereknek. Ezt egy kicsit mellékvágányra helyezem. Viszont rendkívül érdekelnek a versek, a novellák, az irodalom. Rengeteget olvasok, szeretem a kortárs írókat, de a régebbi könyveket is. De csak akkor, ha az épp nem kötelező olvasmány – jegyzi meg Bogi, akinek nem a mostani az első sikere.

Dobogós helyen végzett már több énekversenyen: az Erkel Diákünnepeken, a Dunakanyar Hangja Énekversenyen, valamint a Budapest Csillagain is.

(A borítóképen: Kiss Kata Boglárka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában