Felújított emlékpark

2020.06.14. 12:00

Régi pompájában a muhi csata emlékműve

Szépen felújítva várja a látogatókat a település határában lévő emlékpark.

Szaniszló Bálint

Fotó: Szaniszló Bálint

A magyar történelem egyik meghatározó eseménye, az 1241. április 11-én a tatár sereg ellen vívott vesztes muhi csata magyar hőseinek emléket állítandó építették meg Muhi határában a dombot, amely egy jelképes sírhalom.

Felidézi a történteket

Az elhunytak emlékére ide-oda dőlő fakereszteket helyeztek el, a halom közepén pedig egy kettős kereszt magasodott, amelyre egy lélekharangot is szereltek. Az egyik kereszten egy szárnyas angyal is vigyázott a hősök emlékére. A halom közepén lévő kráterből hatalmas ref­lektorok is megvilágították a kettős keresztet. Az utóbbi időben végzetesen leromlott az emlékpark állapota. Állami hozzájárulásból azonban sikerült felújítani az emlékhelyet, amely a csata 777. évfordulójának évében immár régi pompájában fogadja a látogatókat.

Ez hangzott el

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója beszédében emlékeztetett arra, hogy az emlékmű megmentéséért évek óta “harcot” folytattak. Az emlékművet nemcsak felújították, de a környéke is újjászületett, hogy több fiatal látogasson ide, számukra interaktív térképet is biztosítanak – jegyezte meg a főigazgató.

Mint mondta: az intézetnek kiemelt feladata a nemzeti emlékhelyek megóvása, a látogatottság növelése. Ez utóbbit szolgálja a harmadik éve tartó, az emlékhelyek napja országos programsorozat, amelyhez több, mint ötven emlékhely csatlakozott, köztük a Muhi is.

(A borítóképen: Az elhunytaknak állítanak emléket a fakeresztek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában