meddőségi kezelések

2020.06.18. 13:00

Lombikprogram Miskolcon is

Várhatóan térítésmentesen válnak elérhetővé a meddőségi kezelések a megyei kórházban.

Nyikes Zita

Budapest 20160714 dr ROSE magánkórház

Forrás: MW

Fotó: Szabó Miklós

Nem szűnik meg a Kaáli Intézet által nyújtott egészségügyi szolgáltatás Miskolcon a közösségi médiában megjelent hírekkel ellentétben.

A meddőségi kezelések a szülészet-nőgyógyászati osztály keretein belül folytatódnak tovább a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban, miután július 1-jétől a megyei kórház területén a korábban Kaáli Intézet néven működő egység működtetését a kórház veszi át – erősítette meg lapunknak dr. Révész János, az intézmény főigazgatója.

Meddőségi számok

A magyarországi házasságok 15-20 százaléka meddő házasság, ez az arány megegyezik a megyénkre vonatkoztatható arányokkal. Statisztikai adatok szerint Északkelet-Magyarországon – amely magában foglalja Borsod-Abaúj-Zemplén megyén kívül Heves megyét, Nógrád megye keleti részét és Szabolcs-Szatmár megye északnyugati részét –, másfél millió lakosra nézve 250 ezren élnek olyan házasságban, amely „fogamzóképes korban van”, de csaknem 15-20 százalékukban nem sikerül spontán teherbe esni. A segítségre szoruló családok közül minden harmadik esetében lombikbébiprogram válhat szükségessé, amelyhez azonban jelenleg Debrecenbe vagy Budapestre kell utazniuk a házaspároknak. A szervezeti átalakulást követően az intézmény reményei szerint 2021 második félévétől Miskolcon is elérhetővé válik majd a lombikbé­bi­program.

Gördülékenyebb betegellátás

A meddőségi kezelés akkor ajánlott a gyermeket vállalni szándékozó pároknak, amikor legalább 6 hónapon keresztül, védekezés nélkül a kívánt terhesség nem jön létre. A kivizsgálási protokoll magában foglalja a laboratóriumi és hormonális vizsgálatokat, valamint ultrahangos vizsgálaton keresztül a petevezeték átjárhatóságának vizsgálatát is. Abban az esetben, ha orvosi eszközökkel a meddőség okát nem tudják tisztázni, vagy az igazolt ok szükségessé teszi, meddőségi kezelésre kerül sor, tudtuk meg dr. Révész János főigazgatótól.

- A meddőségi kezelések intézményen belüli működésétől azt várjuk, hogy a betegek számára a szülészeti osztály és a meddőségi kezeléseket végző központ közötti átjárhatóság könnyebb és gördülékenyebb lesz, ezáltal a kezelések hozzáférhetősége javul. A kórház célja, hogy a betegek ezt a szolgáltatást térítésmentesen vehessék majd igénybe. Az ehhez szükséges közigazgatási és adminisztrációs folyamatok már elindultak – tájékoztatott a főigazgató.

Hozzátette: az intézmény célja, hogy a meddőségi kezelés során komplex, teljes körű szolgáltatást tudjanak nyújtani, és a lombikbébiprogram Miskolcon is elérhető legyen, ne kelljen ezért, mint korábban a Kaáli Intézet működési idején, Debrecenbe vagy Budapestre utazniuk a pároknak.

300 milliós eszközfejlesztés

Ahhoz azonban, hogy a lombikbébiprogram megvalósuljon, egy csaknem 300 millió forintos infrastrukturális beruházásra van szükség, amely elsősorban az eszközpark – többek között hűtők, inkubátorok, laboratóriumi eszközök, mikroszkópok – beszerzése, tette hozzá dr. Révész János.

Mint ismert: 2020-tól százszázalékos a meddőségi kezelések és a meddőségi kezelésekben használt gyógyszerek támogatása, jelentette be ez év elején az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Hozzátették: az intézkedésekkel akár többszázezer forintot is spórolhatnak a rászoruló párok, és több mint négyezer újszülött jöhet világra 2022-re Magyarországon. Az új vizsgálatok közfinanszírozásba történő bevonására a kormány éves szinten több mint kilencmilliárd forintot biztosít, míg a már közfinanszírozásban levő gyógyszerek esetében a támogatás száz százalékra emelésére, illetve a korábban nem közfinanszírozott gyógyszerekre évi 1,6 milliárd forintot fordít az állam, olvasható a minisztérium korábbi közleményében.

(A borítóképen: Az államilag támogatott meddőségi kezelések előmozdítják a demográfiai folyamatokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában