tornaterem-beruházás

2020.06.29. 13:00

Ideális feltételek lesznek az iskolai sportoláshoz

42 település nyert pályázatot az országban. Hamarosan elkezdődnek a beruházások.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Megyénkben öt településen fog zajlani a tornaterem-beruházások előkészítése és kivitelezése. Pozitív elbírását kapott pályázatára Vámosújfalu, Szikszó, Izsófalva, Szalonna, Borsodszirák. Magyarország kormánya a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében támogatja a fejlesztéseket, amelynek kormányzati felelőseként az emberi erőforrások miniszterét jelölte meg. Összesen 219 millió forintot biztosít a tervek előkészítésére és kivitelezésére.

Régi vágyuk

A program keretében Izsófalván tornaszoba kerül kialakításra. Ötvös Béla polgármester elmondta, hogy régi vágya fog teljesülni a településnek, ha a munkálatok majd teljes egészében befejeződnek.

– A tornaszoba az Izsó Miklós Általános Iskola része lesz. Ha minden jól alakul, a tervezés már ebben az évben létrejöhet, a kivitelezés és átadás 2021-re van datálva. Az iskolának jelenleg nincs tornaterme, a gyerekek jó idő esetén a szabadban végezték a gyakorlatokat, rossz idő esetén pedig egy ideiglenesen kialakított helyen tartották a testnevelő tanárok az órákat. Ez hosszú távon nem volt megoldás, mert nincs a korábban említett helyen bordásfal, a kötélmászáshoz kötél, így sok gyakorlatot nem tudtak elsajátítani a tanulók. Az új tornaszoba kiegészül még fiú-, illetve lányöltözővel, mosdóval, zuhanyzóval. Ezek segítségével meg tudjuk teremteni az ideális környezetet a tantervbe beépített mindennapos mozgáshoz – mesélte.

Hasonló a helyzet Vámos­újfalu esetében is. Jadlóczki Lajos, a település polgármestere szintén nagyon örül, hogy meg tudták ragadni ezt a lehetőséget.

– Nálunk a Vámosújfalui Általános Iskolában a meglévő tornaszobát fogja kiváltani a jövőben épülő sportterem. A jelenlegi körülmények nem ideálisak a mindennapi minőségi mozgás, sportolás megvalósításához. A paramétereket illetően még nincsenek pontos adataink, de ebben az évben már megkezdődik a tervek előkészítése és a szerződés megkötése. Ezek után megindul majd a kivitelezés, és ha minden a terv szerint alakul, 2021-ben átadhatjuk az új sporttermet az iskolának és tanulóinak – mesélte a fejleményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában