Ezt írtuk anno 1980-ban

2020.06.26. 07:30

Egybecsúszhat az aratás a második kaszálással

„Mindennap kapunk a csapadékból, és ez ígv van már hetek óta. Nem is a lehullott mennyiséggel van bajunk. Sokkal inkább az eső gyakoriságával. Jelen pillanatban is 120 hektár területünkön lekaszálva ázik a vöröshere, a szarvaskerep és a fű. És nem tudjuk betakarítani, mert mindennap esik annyi, amitől a széna nedves marad.”

2020.06.03. Zalaegerszeg Árpatábla Fotó Győrffy István GYI Zalai Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Győrffy István

Az időjárás e mondatokkal jellemezhetően szomorú téma az Észak-Magyarország 1980. június 27-i számában. A lap szakújságírója a rakacai Új Dolgozó Tsz-ben járt, a mezőgazdálkodás itteni fejleményeivel világít rá az ágazat kitettségére.

Süthetne már a nap

De az eső sem csak rossz, vagy kellemetlen körülmény, tudjuk meg ugyaninnen: a takarmányhelyzetet. leszámítva, biztatóbb a határkép. mint akár tavaly, vagy akár tavalyelőtt volt. A búza, az árpa jó terméssel kecsegtet. Eddig dőlést sem tapasztaltnak. Persze, a következő napokban a kalászosoknak is sokkal inkább a napsütésre lesz, lenne szükség, mint esőre. A további esők ugyanis már rontanának a jelen pillanatban tapasztalt kedvező összképen.

Némi fejtörést okoz a szövetkezet vezetőinek, hogy az időjárás szeszélyessége miatt az aratás, valamint a pillangósok második kaszálása várhatóan egybeesik. De, mint elmondták, ezen a nehézségen úrrá tudnak lenni. Sőt, azt sem bánnák, ha ez az időszak a szokottnál is feszítettebb munkára késztetné őket. Mert ez egyben azt is jelentené, hogy mind a kalászosok, mind pedig a takarmánynövények végül szép terméssel fizettek – írja az Észak.

(A borítóképen: A búza és az árpa is jó terméssel kecsegtet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában