újranyitás

2020.06.24. 13:00

A mozi, ami még kétséges

Június közepétől a múzeumok, a műemlék épületek és a színházak is megnyithatják kapuikat. Körbenéztünk, hogy megyénkben mikorra tervezik az újranyitást a létesítmények.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

A miskolci Herman Ottó Múzeum fokozatos nyitást tervez, ezért a mai naptól, normál nyitvatartási időben, a főépület már látogatható.

– Délelőtt kilenc és délután öt óra között látogatható majd a Képtárunk és a Pannon Tenger Múzeum kiállítóépület három állandó kiállítása. – tájékoztatott dr. Szolyák Péter a múzeum igazgatója. – Vasárnapig nyitva vagyunk és a szünnap továbbra is a hétfő lesz. Július 1-jén nyílik a Miskolci Galéria Rákóczi Háza a Széchenyi utcán, mert a Miskolci Grafikai Triennálé kiállítással is akkora leszünk teljes egészében készen.

Nem minden nap

A Feledy-házat és a Petró-házat csak telefonos bejelentkezés alapján, előre megbeszélt időpontban lehet látogatni. A Színháztörténeti Múzeum is a mai napon nyitja meg kapuit, normál nyitvatartási időben, a Lillafüredi Emlékház pedig július 2-tól várja a látogatókat, úgy, hogy minden héten négy napon – csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap – tart nyitva.

– A múzeum kiállítótereit gyakrabban takarítjuk majd, a 15 főnél nagyobb létszámú csoportoknak előre be kell jelentkezni és mindenkitől azt kérjük, hogy viseljenek maszkot – mondta dr. Szolyák Péter. – A pénztárakhoz rendeltünk plexifalakat, amelyeket azonnal beszerelünk, ahogy megérkeznek.

A színház és a vár megnyitott

A Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában már június 18-tól látható a Betörő az albérlőm című komédia. Július 7-től pedig a Nagyszínházban négy alkalommal megtekinthető – a július 10-től augusztus közepéig tartó nyári szünet előtt – a Feketeszárú cseresznye címet viselő színjáték.

A Diósgyőri Vár június 13-tól már minden hétvégén várja a látogatókat, július 1-től pedig minden nap – a hétfői szünnap kivételével – 9:45 és 18:00 óra között látogatható.

Vidéken

Szerencsen június 16-tól várja olvasóit a könyvtár. Kérésük az, hogy mindenki viseljen maszkot, használja a kézfertőtlenítőt és tartsa a többiektől a másfél méteres távolságot.

A kastélyparkok és kertek májusi nyitása után, a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetésével összefüggésben újra látogathatók a műemlék épületek, így az Edelényi kastélysziget is.

Kazinczy Ferenc lakóhelyén, a Széphalmon található A Magyar Nyelv Múzeuma a mai naptól a szokásos nyitva tartás szerint, újra várja az érdeklődőket. Annyit azonban megjegyeztek, hogy az emlékkert egy része és az emlékcsarnok a rekonstrukciós munkálatok miatt jelenleg nem látogatható.

A sárospataki Rákóczi-várban található Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma június 20-án nyitott ki újra, azonban – a biztonságos látogatás érdekében – az intézmény megtekintésének feltételeit a jelenlegi helyzetre való tekintettel átalakították. A látogatási kisokos honlapjukon megtekinthető.

(A borítóképen: A múlt héten a régészeti terasz rendezvényét megtartották a múzeumban)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában