gyereknap megyénkben

2020.06.02. 19:00

A bezártság után fellélegeztek

A gyereknapi programok sok családot vonzottak, és mozdítottak ki otthonról a hétvégén.

Horváth Imre

Fotó: Vajda János

Több szempontból is különlegesre és rendhagyóra sikerült az idei gyereknap megyénkben – ahogy az egész országban is. Ez pedig csak részben volt köszönhető annak, hogy éppen a pünkösdi, hosszú hétvégére esett, sokkal inkább a járványhelyzetnek, amely megelőzte, és amely még rányomta a bélyegét. Ennek ellenére minden rendezvényhelyszín és család igyekezett kihozni a dologból a maximumot, a gyerekek pedig minden percét élvezték a „csökkentett üzemmódú” gyereknapnak is.

Csattogtak a fakardok

Március közepe óta nagyon sok család egyáltalán nem mozdult ki otthonról, vagy maximum csak a lakóhelye közelében ment kicsit a szabadba. A hosszú hétvége most először adott lehetőséget arra, hogy rendesen programot szervezzenek, így nem csoda, hogy a nem túl barátságos hétvégi időjárás sem szegte az emberek kedvét.

Szombaton egészen kellemes hőmérséklet, viszont folyamatosan neki, neki eredő eső jellemezte megyénk időjárását, amelyet nem csak a nagybevásárlásra használtak fel sokan – mivel kétnapos bolti zárva tartás következett, így az üzletek mindenhol tele voltak –, de arra is, hogy kiránduljanak, sétáljanak, bicajozzanak egyet. Ez nem is csoda, ugyanis vasárnapra, éppen a gyereknapra hűvös, esős időt jósolt a meteorológia. Éppen emiatt a programok nem csak a hét utolsó napjára, hanem hétfőre is koncentráltak, szinte mindenhol.

Így például a Diósgyőri várban is, ahol a termekbe ugyan csak bekukkantani lehetett és belépni nem, de azért igyekeztek a legteljesebb programot összeállítani az első nyitott hétvégéjükön. Így volt reggeli ágyúlövés, fél óránként várséta, fűben fában huncutság, fegyvermustra, varázspaszuly mesesarok, íjászat, és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatója. Vasárnap délelőtt és kora délután még nem volt igazán nagy tömeg, de így is sokan szánták el magukat a várlátogatásra, a környéken is sokan sétáltak. Aztán délután három körül jócskán felerősödött a látogatószám, sokan gondolták úgy, hogy borult ég, és hűvös szél ide, vagy oda, mivel az eső nem esik, így elindulnak. Hétfőn már egész nap nagy tömeg mozgott a várban is és környékén is, hiszen kisütött a nap, és kellemesebb időjárás csalogatta a programra a családokat.

Kiss Károly és családja Gyuláról érkezett megyénkbe a hosszú hétvégére, Muhiban élő ismerőseiket látogatták meg és tőlük kértek tanácsokat programokhoz, így kötöttek ki a várban.

– Az elmúlt több, mint két hónapban nem mozdultunk ki otthonról, ez az első alkalom, és már nagyon vártuk mi is és a gyerekek is. Úgy ítéltük megy a járványhelyzet enyhülését látva, hogy most már bátran lehet utazni, és a bezártság után nagyon ránk fért. Nagyon szeretjük a várakat, kastélyokat, szombaton Tiszadobon voltunk, a Diósgyőri várban pedig már másodszor fordulunk meg, de még mindig nagyon tetszik és elvarázsol, szép és a gyerekek is jól érzik magukat. Számítottunk arra, hogy esni fog, hoztunk esernyőt is, de minket ez a hűvösebb időjárás nem zavar, így is jól érezzük magunkat – mondta el a házaspár, azt is elárulva, hogy hétfőn szilvásváradi kirándulást terveztek.

A gyerekek láthatóan nagyon élvezték a vár programjait, nagy volt a zsivaj, csattogtak a fakardok, folyamatosan használatban voltak a népi ügyességi játékok és szájtátva, a kérdéseknél nagyokat bekiabálva hallgatták az aranysarkantyúsok előadását a lovagkori fegyverekről és harcmodorokról. Ahogy nagy áhítattal hallgatták a mesét is a varázspaszulyról, miközben elültették a tarka babszemeket a kis cserepekbe, amely mellé névre szóló kis zászló került, és boldogan vihették haza, hogy megvárják, amíg kikel a növény. Persze nem csak a gyerekek érezték jól magukat.

– Nagyon jó már kimozdulni, nagyon vártuk – mondta például Hidasi Ádám miközben maga is együtt élt a mesével, míg a gyermekeik ültették a babot. – Reggel esett az eső, amikor elindultunk, Mályiból és Múcsonyból jöttünk a nagyobb családdal, így megfordítottuk a programot és először mentünk játszóházba, majd azt követően ide a várba, ugyanis ezeket terveztük gyereknapra. Jól viselték a gyerekek a bezártságot, bár a vége már egy kicsit nehéz volt. De már két hete járhatnak oviba is, aminek nagyon örülnek, és így mindenkinek könnyebb egy kicsit – tette hozzá.

Házhoz jött a bohóc

A vár mellett nagy tömegeket vonzott a Miskolci Állatkert és Kultúrpark is, ahol vasárnap és hétfőn a 14 év alatti gyerekeket kedvezményes, 100 forintos jegyárral várták. A Miskolci Csodamalom Bábszínház vasárnap a Szinva teraszon és a Jókai lakótelepen is előadta a Lúdas Matyit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára pedig gyermeknap alkalmából versenyt hirdet mesebeli kastély építésére. De vidéken is igyekeztek különleges, és a helyzethez illeszkedő programot szervezni. Így Arnótón például egy védőmaszkban és kesztyűben lévő bohóc járta végig a települést és kedveskedett a gyerekeknek zenés program mellett ajándék csokival. Az Edelényi Görögkatolikus Parókia pedig fagylalttal kedveskedett a kicsiknek.

(A borítóképen: Maszkban és kesztyűben osztotta ajándékait a bohóc Arnóton)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában