információs társadalom világnapja

2020.05.17. 11:30

Május 17. az információs társadalom világnapja

Május 17-e, amely korábban a távközlés világnapja volt a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére, 2006-tól az ENSZ döntése értelmében az információs társadalom (illetve az internet) világnapja.

Forrás: Shutterstock

Az alapvilágnapot egyébként 1968 óta tartják annak emlékére, hogy 1865. május 17-én írták alá Párizsban húsz ország képviselői a Nemzetközi Távíró Egyesületet (ITU) megalapító okmányt. A ma már Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) nevet viselő szervezet ma is a telekommunikáció (infokommunikáció) egységesítési problémáinak megoldását igyekszik elősegíteni, például a mobiltelefon-rendszerek, az internetes domainnevek rendszere, a műholdas kommunikáció, a digitális műsorszórás koordinálása terén. Napjainkban rohamtempóban terjednek a fejlett távközlési technika eszközei. A világméretű számítógépes hálózat, az internet, amely a különböző rendszerű számítógépek között teremt kommunikációt, kihívás elé állít mindannyiunkat.


Biztonsági egyszeregy a világhálón

  • Ha a közösségi oldalon a profil minden adata nyilvános, akkor a felhasználó üzenetei és elérhetőségei bárki számára láthatóak, ezért célszerű a legtöbb személyes adatot csak az ismert és megbízhatónak tartott baráttal megosztani.
  • Különösen a gyerekek esnek abba a hibába, hogy megosztják egymás között profiljelszavukat. Ennek következménye könnyen belátható: visszaélés az adatokkal, mások lejáratása az áldozat neve alatt, melyek eredményeként az áldozat környezete könnyen ellene fordulhat, és kiközösítheti, ellehetetleníti az életét.
  • Nem számít mennyire szigorúak a biztonsági beállítások, ha önként adjuk meg adatainkat másoknak. Sajnos ezt a viselkedést gyakran kihasználják a rossz szándékkal közeledők, szinte spamként mindenkinek küldenek meghívókat, majd próbálnak közel férkőzni, személyes adatokat kiszedni az óvatlanokból.
  • Ha valaki túlzásba viszi magán­ügyeinek megosztását, könnyen bajt hozhat magára. Magyarázzuk el a fiataloknak, valamit kiírni a Facebook üzenőfalára olyan, mintha hangosbemondón közölnék a nagyvilággal.
  • Különösen a fiatalok gyakran tesznek fel olyan fotókat vagy osztanak meg történeteket, melyek akkor jó kalandnak számítottak, gyerekcsínyt, vicces képeket (többnyire szexuális, ittas, drogos, esetleg más, negatív töltetű, későbbiekben kompromittáló dolgokat), abban a tévhitben élve, hogy csak barátaik tudnak azokról. Azonban sokan elfelejtik, hogy ezek bizony kihatnak későbbi életükre, felsőbb iskola, munkahely, karrier múlhat egy kevésbé előnyös fotón.
  • (A borítóképen: A gondolataink és a világ egybeolvadtak)

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában