Ízvilág

2020.05.12. 18:30

Könnyű, könnyebb, legkönnyebb

Amerikában kapták fel, de mára világszerte találkozhatunk a sajttortával.

Bájer Máté

Forrás: ÉM

Néhány évtizeddel ezelőtt, ha azt hallottuk, hogy sajtot tesznek egy édességbe, akkor bizony kikerekedett az ember szeme: hogy jön a trappista a bocskorcukorhoz? Esetleg füstölt edamival turbózza fel valaki a palacsintát? Azóta persze már sokkal többet tud az átlag szakács is a különböző sajtokról és azok felhasználási módjairól. Sajt már nemcsak a szendvics­be vagy a pizzába kerül, hanem majdnem minden fogásba bele lehet rejteni. A legtöbb cukrászda már tart a kínálatában különböző cheescake-eket, vagyis sajttortákat is.

Talán meglepő, de a cheesecake nem is olyan kuriózum, mint ahogy elsőre gondolná az ember: sok országban a mi túrós süteményeink is sajttortának számítanának. Mi azonban az amerikai eredetű New York cheescake-ként ismert desszertet nevezzük sajttortának.

Kekszre a sajtot

A New York sajttorta kifejezés akkor mit is takar pontosan? Ahogy a neve is mutatja, ez a fajta sütemény eredetileg New Yorkból származik, de mára nemcsak az USA-ban, hanem világszerte népszerűvé vált. Ennek oka, hogy igen egyszerű, de mégis nagyon finom: kekszes az alapja, amire puha, krémes sajtréteg kerül. Persze itt sem kockasajtra vagy „pálpusztai pusztítóra” kell gondolni: a cheesecake-hez általában krémsajtot vagy mascarponét használnak, ami attól lesz légiesen könnyű, szellős, hogy tejföllel vagy tejszínnel hígítják. A legnagyszerűbb tulajdonsága az amerikai verziónak, hogy sütés nélkül is elkészíthető!

Japán meló

Mint mindenből, ami népszerű, a sajttortából is akad keleti verzió. Ez persze nem olyan, mint Hollywood indiai, Bollywoodként elhíresült, Bombayben található klónja – ahol egyébként egész jó filmek is napvilágot láttak. A japán konyha számos ismert ételt tett már magáévá, például a rántott húst, ami feléjük tonkatsu néven fut, és nagyobb népszerűségnek örvend, mint Ausztriában vagy akár nálunk: a tokiói 1100 tonkatsut kínáló étteremből 14 a Michelin-kalauzba is bekerült. A New York-i sajttortát is ők „keletiesítették”.

A japán verzió habkönnyű, és inkább hasonlít egy nagy kuglófra, mint az amerikai verzió, ami inkább egy pitére hajaz. Az egyszerűséget a lehetetlenség pereméig tolták a felkelő nap országában: csupán három összetevő kell az igazi japán sajttortához. Van, aki kínai sajttortaként ismeri ezt a verziót. Valószínűleg egy kreatív szakács találmánya volt, mindenesetre elképesztően egyszerű és ellenállhatatlanul finom. Pihekönnyű nyalánkság csokoládéból, tojásból és natúr krémsajtból. Ez a három alapanyag van benne, és semmi más. Lényegében egy csokis szuflé, vagyis felfújt, amit krémsajttal turbóznak.

Rengeteg a variáció

Persze nem csak a japánok vették át a Nagya Alma kedvenc desszertjét: csokis, áfonyás, málnás, mogyoróvajas, sütőtökös és még sorolhatnánk, hogy hányféle sajttorta van a világon. Franciaországban is sok helyen futhatunk bele ebbe az édességbe: az ottani kiváló sajtokból igazán krémes, lágy tortát lehet készíteni.

Azt azonban fontos leszögezni, hogy ehhez az ételhez csak semleges vagy édes ízvilágú sajtokat érdemes használni. Ha kékpenészes vagy érlelt rúzsflórás sajttal készítjük, akkor át kell gondolni a többi hozzávalót is. Nem mindegy az sem, hogy milyen keménységű és zsírtartalmú alapanyaggal dolgozunk. Persze lehet erős és nehéz sajtokból is szuflét készíteni, de akkor igyekezzünk az ízvilágnak megfelelő zöldségekkel, esetleg sonkával, gombával felturbózni azt, és felejtsük el a kekszes alapot. A desszerteknél pedig ne kísérletezzünk „durvább” sajtokkal, maradjunk a jól bevált natúr krémsajtoknál: világszerte több millió cukrászda csak nem tévedhet akkorát.


New York cheesecake

Hozzávalók

38 dkg teljes kiőrlésű keksz

15 dkg vaj

65 dkg natúr krémsajt

15 dkg cukor

1,5 evőkanál liszt

1 dl tejföl

1 csomag vaníliás cukor

1 db citrom

3 db tojás

Elkészítés

A kekszet durvára daráljuk, és összekeverjük a felolvasztott vajjal. Egyenletesen belenyomkodjuk egy 24 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformába,

és 165 fokra előmelegített sütőben (gázsütőn 3-as fokozat) 5 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Kézi robotgéppel simára dolgozzuk a sajtkrémet a cukorral, a liszttel és a tejföllel. Ezután belekeverjük a vaníliás cukrot, belereszeljük a citrom héját, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. További 2-3 percig keverjük, és amikor a keverék sima és habos, ráöntjük a kihűlt alapra. A tortát visszatoljuk a 160 fokos sütőbe, és 45 percig sütjük.


Japán pihetorta

Hozzávalók

3 tojás

12 dkg fehér csokoládé

12 dkg natúr krémsajt

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk. A csokoládét egy tálkába tördeljük, gőz felett kíméletesen felolvasztjuk. Hozzáadjuk a krémsajtot, majd levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a tojássárgákat is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Először két evőkanálnyi habbal fellazítjuk a csokis keveréket, majd két részletben óvatosan beleforgatjuk a maradék tojáshabot is. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Egy kisebb tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és a masszát belesimítjuk. A formát belehelyezzük egy nagyobb tepsibe, amibe vizet töltöttünk. Vízgőzben sütjük a tortát 170 fokon 15 percet, majd 160 fokra mérsékelve újabb 15 percet. Végül a kikapcsolt sütőben hagyjuk pihenni még 15 percet. Kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor meghinthetjük porcukorral. Ízesíthető is egy reszelt citrom- vagy narancshéjjal.

(A borítóképen: Ínycsiklandó édesség a sajttorta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában