ügyelet

2020.05.13. 16:00

Indokolt esetben várják az ovisokat, bölcsiseket

Folyamatos az óvodai és bölcsődei ügyelet a megyében, és a növekvő igényeket is igyekeznek kielégíteni.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

A járványügyi helyzet változásával a kormányrendelet lehetővé teszi, hogy újabb óvodák és bölcsődék nyissanak meg, ha arra igény van. Most hétfőtől például Miskolcon már négy bölcsőde és kilenc óvoda várja a kicsiket – tudatta a városháza.

A megye több városában érdeklődtünk: történt-e bővítés?

Elegendő kapacitás

– Indokolt esetben, például ha a szülők dolgoznak, kérvényezni lehet az óvodai ügyeletet akár telefonon is már a következő naptól – mondta Kecskésné Nagy Edit, a Szerencsi Óvoda és Bölcsőde vezetője. – Viszont ebben az esetben azt kérjük, hogy 9.30-ig telefonáljanak, mert le kell jelentenünk a másnapi létszámot a konyhán. Belépéskor a szülőnek alá kell írnia a nyilatkozatot, hogy gyermeke semmilyen fertőző betegségben nem szenved. Egy óvodai csoportban maximum öt gyermek tartózkodhat.

– Május 16-a óta nem változott az ügyeleti rendszerünk, és egy napra sem zártunk be – jelentette ki Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák intézményvezetője. – A Mesevár Tagóvoda az ügyeletes intézmény a városban, ahol zsiliprendszer működik. Egészen addig ide érkeznek a gyerekek, amíg a jelenlegi 30 főnél nem mutatkozik nagyobb igény. A létszám változó, a szülők elfoglaltságától függően alakul. Az óvónőink online tartják a kapcsolatot a családokkal, így is lehet jelentkezni.

Rövidebb nyitvatartás

A bölcsődék a megszokott reggel 6 és 17 óra közötti nyitvatartás helyett most csak 7 és 16 óra között működnek.

– Ötvenöt fős a teljes kapacitásunk, de jelenleg 30 fő veszi igénybe az ügyeletet, ezért nincs szükség újabb intézmény megnyitására – tájékoztatott Lendvainé Szendrei Ágnes, a sárospataki Carolina Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője. – A törvénynek megfelelően elsősorban azokat fogadjuk, akiknek mindkét szülője dolgozik. Öt gyermeket helyezünk egy csoportba, melléjük biztosítjuk a teljes dolgozói létszámot. Egymástól távol étkeztetünk és altatunk, játéknál főleg az udvaron tartózkodunk.

– A tiszaújvárosi Napsugár Bölcsődébe külön eljárásrend szerint vesszük fel a gyerekeket – nyilatkozta Poropatich Péter, a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ vezetője. – A szülők nem léphetnek be az intézménybe, és nyilatkozniuk kell: a bölcsis nem fertőző beteg. Az indokolt eseteket részesítjük előnyben – a 108 férőhelyből jelenleg 70-et vesznek igénybe.

(A borítóképen: Az egyik miskolci óvodai csoportszobában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában