gólyanévadó

2020.05.14. 18:00

Hermina és András, Hernádszentandrás gólyái

Hernádszentandrás lakói szavazással döntötték el a község két gólyájának nevét.

Hegyi Erika

Fotó: Üveges Gábor

“Sok-sok évig elkerültek bennünket a gólyák, most azonban újra egy gólyapárral gazdagodott Hernádszentandrás. Mit szólnátok, ha igazi családtagként nevet is adnánk nekik? Várjuk az ötleteket, aztán jöhet a közönségszavazás!” – írta ki április közepén közösségi oldalára Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármester. Hozzátette: fokozottan védett madárfajról van szó, csodáljuk őket és vigyázzunk rájuk!

A javaslatok pedig jöttek is szép számmal: Legyen Mariska és Pali, mert a pózna, ahol a gólyapár fészkel, amellett a ház mellett áll, ahol Mariska és Pali élt egykor. Egy másik hernádszentandrási viszont azt tanácsolta, hogy legyen a nevük Emil és Emília, mert mindkét név szép, és romantikus lenne, ha így hívnák őket. De volt, aki már a jövőre is gondolt, ezért az az ötlete támadt, hogy legyen a gólyák neve: Hernád, Szent és András, mivel hamarosan úgyis hárman lesznek.

A természet érték

A sok-sok javaslat közül az elmúlt hét végére kettőre voksoltak a legtöbben. Így a Mariska és Pali, valamint a Hermina és András tört az élre. A polgármester még az utolsó pillanatokban is szavazásra buzdította a község lakóit. Mint írta,Hermina és András vezet, de Mariska és Pali is jön felfelé. A szavazás vasárnap estig tartott. Végül a Hermina és András javaslat győzött, valószínűleg azért, mert ezek hasonlítanak leginkább a község nevére. A szavazók kétharmada voksolt erre a változatra.

Üveges Gábor az Észak-Magyarországnak elmondta: négy-öt éve már, hogy nem volt a községnek gólyája, amihez az is hozzájárulhatott, hogy akadtak olyan gyerekek és fiatalok, akik sportot űztek a madarak zargatásából. A szavazásnak és a névadásnak szemléletformáló célja is volt, hiszen ezáltal magukénak érzik az emberek a gólyapárt, és közösen vigyáznak majd rájuk.

– A gyerekekben is próbáljuk tudatosítani, hogy a természet érték, így Hermina és András is az. A pár lakhelyválasztása valószínűleg annak is közsönhető, hogy az év elején az Elmű-Émász szakemberei kicserélték a községben a fészekállványokat, és így a pár az egyikre kiváló fészket tudott építeni.

(A borítóképen: A gólyák Hernádszentandráson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában