Szakmai vizsga

2020.05.03. 07:00

Félbemaradt műremekek

A koronavírus a szakmai vizsgák rendjét is alaposan megváltoztatta.

Hegyi Erika

Kollár Eszter az idén készült a szakmai vizsgájára az MSZC Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Tavaly érettségizett, öt évig tanulta az ötvösszakmát. Már a műremek készítését is elkezdte, de közbeszólt a koronavírus.

– Év elején még úgy tudtam, hogy lesz szóbeli vizsgám, és bemutathatom a műremekemet is. Most azonban az a döntés született, hogy akik képző- és iparművészeti szakmát tanultak, nem kell szakmai vizsgát tenniük, az utolsó két év átlagát kapják meg osztályzatként. A szóbeli vizsgát nem sajnálom, de a műremekemet igen. Egy tojástartót készítettem volna, a makettezésig már el is jutottam. Március közepétől azonban nem lehet bemenni az iskolákba, enélkül pedig nem tudtam a munkámmal tovább haladni. Sajnálom, mert a műremek elkészítése mindig a szakmai tanulmányok csúcsa. De sajnálom azt a fél évet is, amit a járvány elvett tőlünk – fogalmazott Eszter.

Rendhagyó vizsgák

Nemcsak az érettségik, de a szakmai vizsgák is rendhagyóak lesznek az idén a koronavírus-járvány miatt. Hazánkban közel 80 ezer szakmát tanuló diák tesz májusban és júniusban vizsgákat. A napokban megjelent az ezek lebonyolításáról szóló miniszteri határozat. Csak néhány a sok változás közül: a szakmai vizsgák szóbeli részét nem tartják meg, tehát csak írásbeli és gyakorlati megméretés lesz. Az írásbeliket május 25-e és 29-e között rendezik, azaz rögtön az érettségi után, a gyakorlati vizsgákat pedig május 4-e és június 15-e között.

Fontos tudni azt is, hogy aki nem jelenik meg a most megrendezett vizsgákon, az ősszel rendes szakmai vizsgát tehet. Viszont nem kell vizsgát tenni a képző- és iparművészeti, előadó-művészeti, hang-film-színháztechnikai, közművelődési, valamint a pedagógiai területeken, itt az utolsó két év átlagát adják meg. Az érettségi utáni szakképzésbe érettségi vizsga nélkül is be lehet kapcsolódni (gimnázium után is), de az őszi időszakban pótolni kell az elmaradt vizsgákat. Aki most nem értékelhető, mert nem vett részt kellő számú gyakorlati foglalkozáson, az őszi vizsga előtt biztosítani kell számára a megfelelő számú gyakorlati foglalkozást. A rendelet szabályozza a biztonsági feltételeket is, például az arcmaszk viselése kötelező, és azt, hogy ki felügyelhet, vizsgáztathat.

Írásbeli és gyakorlati

Az Ózdi Szakképzési Centrum 5 intézményében 589 diák jelentkezett szakmai vizsgákra, tudtuk meg Tuza Ottótól, a centrum főigazgatójától. A jelentkezők összesen 35 szakmában adnak számot tudásukról. Az intézményekben csak írásbeli és gyakorlati vizsgákat szerveznek. Két intézményben egy-egy szakma (grafikus, pedagógiai és családsegítő munkatárs) esetében kapnak megajánlott jegyet a diákok a vizsgát megelőző két év szakmai tárgyainak átlageredménye alapján – tájékoztatott a főigazgató.

A Miskolci Szakképzési Centrum vezetőit nem értük el kedden, de a centrum honlapjáról megtudható, hogy 15 tagintézményükben akár 228 szakmai képzés is megszervezhető.

(A borítóképen: Munkában az ötvös. A most végzők nem tudják elkészíteni műremekeiket| Fotó: Shutterstock)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában