Növénytermesztés

2020.05.29. 08:00

Egynyáriak, de juthat belőlük bőven jövőre is

Legyen színes és változatos virágoskertünk. Ehhez ajánlunk egynyári növényeket.

Forrás: Shutterstock

Múlt heti kiskert összeállításunkban már írtunk a virágoskert kialakításáról, hogyan érdemes hozzáfogni, és hogy miért is előnyös, ha virágokat ültetünk portánkra.

Választékunk

Ígértük, hogy bemutatunk néhány egynyári virágot, amelyet aránylag könnyen lehet nevelni, de kiskertünk díszei lehetnek.

Ilyen például a kerti búzavirág, amely az egyszerű búzavirág rokona. De a kertinek nagyobb, teltebb a virágzata és fehér, lila és rózsaszín színekben is virít. Májustól virágzik, a napos helyet szereti. Az éppen kinyílt búzavirágot levágva, kiszárítva a szárazvirág-kötészetben is felhasználhatjuk.

A kínai őszirózsa magjait érdemes márciusban meleg­ágyba vetni, és onnan májusba kiültetni, de júniusban szabad földbe vetve is csodálhatjuk még a virágait. Ha ősszel hagyjuk, hogy elszórja a magját, jövőre már nem kell vetnünk, csak a magoncokat palántázzuk a számunkra megfelelő helyre. Júliustól az őszi fagyokig virágzik.

Magasra növő, kecses egynyári a pillangóvirág. Magassága az egy métert, másfél métert is eléri. Júniustól a fagyokig virágzik. Igénytelen, gazdag virágzatú növény, mely a fél­árnyékot is elviseli. Bőségesen virágzanak, ha a tápanyagot nem adagoljuk nekik túl. A pillangóvirág is az a virág, melyet egyszer kell csak ültetni, mert az elszóródott magvakból a következő évben már tucatjával kelnek ki a magoncok.

Kedvelt a sárga és a mahagóni színeiben pompázó bársonyvirág, vagy ahogy sokan ismerik a büdöske. Az alacsony fajták szegélynek, a magasabbak vágott virágnak is alkalmasak. Márciusban előnevelhetjük, de szabad földbe is vethetjük. Ha túl sűrűn kelnének a palánták, ritkítsuk, és a kiszedett növénykéket átpalántázhatjuk. Szintén kikel az elszóródott magvakból a következő évben.

A porcsinrózsa jellegzetessége, hogy csak napsütésben virágzik. Március végén, április elején vethető melegágyba, később akár szabad földbe is. A növény mindössze 15 cm magasra nő meg, és alacsony szegélynek kiváló. Homokos talajt és tűző napfényt igényel. A száraz talajok takarónövénye, sziklakertbe is ültethető. Magról szintén jól szaporodik. Kevesen tudják, de a porcsinrózsát átteleltethetjük világos, hűvös helyen. Ősszel cserepezzünk be egy szép tövet, és tavasszal dugványokkal szaporíthatunk róla. Így nagyon korán lesz virágzó porcsinrózsánk.

(A borítóképen: Pillangóvirág: kecses és mutatós)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában