vissza a mindennapokba

2020.05.28. 07:00

Az irodában is egészségesen

Lassan az egész megye „visszatér a home office-ból”.

Novák Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke elmondta, hogy az ország nagy irodaházainak üzemeltetői már felkészültek arra, hogy a járvány enyhülésével egyre többen térnek vissza a munkahelyükre. A szakszövetség saját, speciális egészségvédelmi protokollt is készített. De mi a helyzet megyénkben?

Zökkenőmentes átállás

– Az otthoni munkavégzésre való átállás zökkenőmentes volt, és a visszatérés is az – válaszolta megkeresésünkre a Mol. – Május 18-tól a tiszaújvárosi központi irodaházak megnyitottak, és az eddig távolról dolgozó kollégák fokozatosan visszatérnek. A legfontosabb szabály változatlanul az, hogy csak egészségesen lehet munkába jönni, és a dolgozóknak fokozottan figyelni kell a biztonsági szabályok betartására. Ez már az utazással elkezdődik, ugyanis arra kérjük őket, hogy aki teheti, egyéni közlekedési módot válasszon, aki pedig tömegközlekedéssel érkezik, az mindig viseljen maszkot és gumikesztyűt. Az irodába érve mindenkit testhőmérséklet-mérés után engedünk csak be, a közösségi helyiségekben pedig maszkot kell viselni. A megfelelő távolságtartásra is komoly szabályok vonatkoznak.

Elmondták, hogy többek közt rendszeres felületi fertőtlenítés történik azokban az épületekben, ahol a létszám, illetve az épület adottsága ezt indokolttá teszi. Mindenkinek biztosítják a szükséges maszkot is, a büfékben pedig csak előre csomagolt termékeket lehet elvitelre vásárolni.

Az 1960-nál korábban születettek, várandósok és krónikus betegséggel élők a vezetőjükkel való egyeztetés alapján továbbra is folytathatják a távoli munkavégzést. Szintén a vezetők egyéni döntésén múlik, hogy a kiskorú gyermekeiket otthon nevelő szülők milyen módon dolgozhatnak otthonról. Azok, akik egyelőre nem tudják megoldani az irodai munkavégzést, egyeztethetnek a vezetőjükkel, akik figyelembe vehetik az egyéni nehézségeket, és segítenek megtalálni az optimális megoldást.

Egyik napról a másikra

– Az otthoni munkából az irodába való visszatérést egyik napról a másikra tudtam meg, de nem ért váratlanul, mert a cégtulajdonos folyamatosan tartotta velünk a kapcsolatot – kezdte Spisák Mária, egy miskolci könyvelőiroda munkatársa. – Kitakarított, fertőtlenítőszerekkel és védőfelszereléssel ellátott irodába érkeztünk, az első nap mégis egy nagytakarítással egybekötött költözés hangulatát keltette, hiszen átrendeztük az irodát, hogy megfelelő távolságra legyünk egymástól. A munkában ennek ellenére sem volt fennakadás.

(A borítóképen: Kézfertőtlenítési lehetőség szerkesztőségünkben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában