zene

2020.05.11. 11:00

Az akarat diadala

Nem adta fel a baleset után: a miskolci zenész újra játszik.

Forrás: MIEZ

A Miskolci Illés Emlékzenekar, a MIEZ immár 2006 óta a Miskolci Illés Klub házi zenekara. Felléptek szinte az egész országban, de határainkon túl is. Nem véletlen, hogy a két zenészlegendától megkapták a következő szlogen használatát: „Miskolci Illés Emlékzenekar, Szörényi Levente és Bródy János ajánlásával” – tudjuk meg Mező István írásából.

Megtanulta a másik kezével

Az öt fiú közül négyen nem láthatták az Illés-zenekart a maga korában, hiszen 1973 után születtek, legfeljebb a kései Illés-koncerteket élvezhették. Egyedül a zenekar basszusgitárosa, Kovács Kálmán az, aki már a ’60-as években zenélt, vagyis több mint 50 éves zenészmúlt áll mögötte. Az elmúlt nyáron jött a szomorú hír, Kálmánt súlyos baleset érte, a bal kezének négy ujját elvesztette. Amikor bementem hozzá a kórházba, elmeséltem neki Takács Károly történetét, aki a legjobb magyar céllövő volt, s akinek a jobb kezében felrobbant egy kézigránát, de megtanult lőni bal kézzel. Az 1948-as londoni, majd az 1952-es helsinki olimpián aranyérmet szerzett.

A MIEZ azóta mindig valakit hívott helyettesíteni, legutóbb a kocsonyafesztiválon éppen Zselencz László „Zsöci” volt a basszusgitáros.

De közben Kálmán ott volt minden koncerten, énekelt, vokálozott, segítette a zenekart. És a zenésztársak is biztatták, és éreztették vele, hogy számítanak rá.

És Kálmán közben gyakorolt és gyakorolt… És februárban, a Miskolci Illés Klubban, már tíz dalban ő basszusozott! És azt mondta, hogy megtanulja az egész repertoárt.

Persze, mondhatja valaki, hogy ez nem egyedi eset (tudom!), de Kálmán már 68 éves!

A zene szeretete és az akaraterő győzött.

(A borítóképen: Kovács Kálmán)

Mező István,

a Miskolci Illés Klub vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában